Hamarosan minden nagyobb német cégtől elvárják, hogy nőket is vonjanak be a vezetésbe. Erről egyeztek meg az Angela Merkel kancellár kormánykoalíciójában lévő pártok. Egy kötelező kvótát vezetnek be a nagyvállalatok többségénél, erről hamarosan törvényt is elfogadnak - írja a Napi.hu.

A tervek szerint kötelező lesz minden nagyobb cég igazgatóságába egy női tagok delegálni,

ha a vezető testület létszáma meghaladja a három főt. A szabály több, mint 630 német nagyvállalatra lesz érvényes, ahol minimum kétezren dolgoznak és a munkavállalók képviselete kötelező a cég vezető testületében.

Történelmi áttörésnek nevezte a döntést Franziska Giffey, nő- és családügyi miniszter. Szerinte így sikerül megszüntetni a teljesen nőmentes vezetőségeket.

Korábban már volt egy önkéntességre épülő szabályozás, de az nem hozott változást - írja a Financial Times. A lap szerint a nagyobb üzleti csoportok nem lesznek lelkesek, mert szerintük ez nem kívánt mértékű állami beavatkozás a cégek ügyeibe. Ráadásul úgy vélik, hogy nincs elég megfelelő jelölt sem.

hirdetés

A megcélzott intézményekben 12,8 százalék a a nők aránya, miközben Svédországban 24,9, az Egyesült Királyságban 24,5 százalék.

A Napi.hu megjegyzi, hogy Magyarországon a BUX index négy legnagyobb súlyú cégénél, az OTP-nél, a Molnál, a Magyar Telekomnál és a Richternél az arány összesítve alig haladja meg a 10 százalékot. Sőt, kettőnél - az OTP és a Mol igazgatóságában - egyetlen női tag sincs.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés