„Mindenki hazamegy? Vlagyimir Putyin megadja magát?” – a Fidesz alelnöke nem is érti, miért gondolják egyesek, hogy az oroszok veszítenek.


Ha nem Oroszország nyeri a háborút, akkor atomháború lesz - erről beszélt Kósa Lajos a Hír TV Napi aktuális című műsorában. A fideszes politikus nem is érti, hogyan gondolhatják egyesek, hogy az oroszok veszítenek.

- a Népszava beszámolója szerint ezzel a példával szemléltette Kósa, hogy miért tartja gondnak, hogy az orosz energiafüggőséget Magyarország amerikaira cserélje.

A Fidesz alelnöke szerint az orosz függőségnek nem az amerikai függőség, vagy más forrás a megoldása, hanem az, hogy egyszerre lehessen több forrást is versenyeztetni. Ehhez viszont nem szabad, hogy háború legyen, mert az automatikusan elvág a lehetőségektől. A Népszava cikkében itt megjegyzi, hogy az unió korábbi szükségleteinek 40 százalékát valóban Oroszországból fedezte, ez pedig 2022 szeptemberére 9 százalékra csökkent. Ennek azonban nem az USA, hanem Norvégia lett a legnagyobb nyertese.

Kósa Lajos mindenesetre kifejtette: világossá vált, hogy már korántsem annyira erős az amerikai - vagy ha úgy tetszik, a nyugati - dominanciája a világgazdaságnak. Erre pedig szerinte ráébredtek a Nyugattól független „játékosok” is.

A fideszes politikus azt sem érti, miért gondolhatják egyesek, hogyan veszítheti el ezt a háborút Oroszország.

Kósa szerint azonban „teljesen nyilvánvaló, hogy Ukrajnából marad valami”, ami „egy óriási ország, az oroszoknak meghaladja az integráció a képességét”.

„Az ukránok nem párolognak el, nem mennek el az utolsó szálig, és egyébként az ukránok hallatlan nehéz helyzeteket éltek már túl, lásd, holodomor” - mondta Kósa utalva a több millió áldozatot követelő 1932-33-as nagy éhínségre.

„Akkor egyébként sokkal többen haltak meg (...) az ukránok közül mint itt a háborúban az emberveszteség, és túlélték. Tehát magyarul Ukrajna is lesz, valamint ukránok lesznek” - összegzett Kósa Lajos.

A teljes interjút itt tudod megnézni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!