Az ARD német csatorna szerint 5,5 millió dollárral nem tud elszámolni a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség, amelynek 2000 óta Aján Tamás az elnöke. Az ARD cikkére hivatkozva az Index azt írja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által folyósított pénzek két olyan számlára érkeztek, amelyeken egyedül Ajánnak volt aláírási joga, és a nagyjából 23 millió dollárból 5,5 milliónak a sorsa tisztázatlan.


Mivel a szövetség székhelye Lausanne-ban van, így a svájci ügyészségnek nyomozást kell indítania az ügyben, amelyben okirat-hamisítás, hűtlen kezelés és sikkasztás lehet a vád.

Az Európai Súlyemelő Szövetség elnöke, Antonio Urso tudott a pénzek eltűnéséről, jelezte is aggályait a NOB felé, de hiába, nem foglalkoztak az üggyel.

A másik súlyos téma a dopping, az ARD ugyanis azt derítette ki, hogy 2008 és 2017 között 204 érmet szereztek a vébéken és olimpiákon olyan sportolók, akiket csak a versenyeken ellenőriztek, a felkészülési időszakban nem. Az orosz súlyemelőkkel például különösen elnézőek voltak, közülük 42 olyan sportoló volt, aki szerzett érmet, mégsem vettek tőle mintát a felkészülés során.

Az ARD azt állítja, bizonyítéka van arról, hogy magyar doppingellenőrök pénzt kérték azért, hogy ne jelentsék a manipulált doppingmintát. A Magyar Antidopping Csoport hétfői közleménye ezt cáfolta, azt írják, nem érkezett bejelentés arra vonatkozóan, hogy magyar doppingellenőr súlyos szabályszegést követett volna el, vagy olyan magatartást tanúsított, amely a minta tisztaságát, integritását veszélyeztette volna.

Kiemelt kép: GOH CHAI HIN / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!