Bárki, akinek mostanában folyik az orra, belázasodik, megfájdul a torka, rögtön koronavírusra gyanakszik, és köhögni sem érdemes a villamoson, főleg szárazat, mert mindenki instant csendes pánikra ugrik körülöttünk. Pedig az, ha lerobbanunk, nem feltétlenül jelenti azt, hogy el is kaptuk a világjárványt okozó vírust, könnyen lehet, hogy egyszerűen a mostanában méltatlanul mellőzött influenza döntött le minket, vagy egyszerűen csak megfáztunk.

Fontos tudni, hogy az influenza és a COVID-19 között bőven vannak különbségek, ezeket ebben a cikkünkben taglaltuk. Bár a tünetek nagyjából megegyeznek, és nehéz eleinte megkülönböztetni őket, azért érdemes tudni, hogy mik a koronavírusos fertőzés leggyakoribb jelei, mire érdemes figyelni.

A koronavírus nem ugyanolyan, mint az influenza, mutatjuk is, miért

Sokan ezzel érvelnek, amiért nem kellene ilyen drasztikusan védekezni a koronavírus ellen. Nincs igazuk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján az Our World in Data szedte megjelenési sorrendbe az előforduló tüneteket, igaz, csak kínai minták alapján (a WHO 55924 igazolt koronavírusos kínai beteg tünetei alapján csinált statisztikát). Kiderül, hogy a legfontosabb két tünet egyértelműen a láz és a száraz köhögés, de gyakori még a fáradékonyság, a torokban lerakódás képződése, valamint a nehéz légzés is.

Érdekes, hogy a WHO adatai alapján a koronavírusos fertőzötteknek nagyon ritkán folyik az orruk, így ha ilyen tünetet is észlel magán, akkor könnyen lehet, hogy egyszerűen megfázott, vagy influenzás - de az is lehet, hogy a koronavírus mellett más fertőzés is elérte a szervezetét.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!