Szöllősi-Zácsik Szandra és Janurik Kinga távolléte miatt továbbra sem teljes az egy hét múlva kezdődő spanyolországi világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott kerete.

A magyar szövetség szerdai online sajtótájékoztatóján Kirsner Erika alelnök elmondta, leghamarabb a jövő hét közepén derül ki, hogy a koronavírusos megbetegedéssel küzdő kapus, Janurik egyáltalán részt vehet-e a tornán.

Kapcsolódó

Koronavírusos a Fradi kapusa, kérdéses, hogy utazhat-e a vébére

Csapattársai is csak később tudnak bekapcsolódni a felkészülésbe.

Ferencvárosi klubtársai egy kivétellel szerdán csatlakoztak a válogatott keretéhez, mivel negatív lett valamennyi tesztjük. Szöllősi-Zácsik Szandra azonban sérülés miatt csak Spanyolországban csatlakozik, vagyis ki kell hagynia pénteken és vasárnap az olimpiai címvédő franciák elleni barátságos mérkőzéseket Párizsban.

Kirsner kijelentette, a szövetség vezetősége a legjobb nyolc közé jutást várja el a válogatottól. Hangsúlyozta, nem lesz tét nélküli a torna a magyarok számára,

mivel a következő olimpiai kvalifikációs világbajnokságig már csak két év, a párizsi olimpiáig pedig két és fél év van hátra, ezért minden edzést és minden meccset ki kell használni a csapatépítés érdekében.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány már két héttel ezelőtt a nemzetközi szövetség honlapján kijelentette, hogy legalább a negyeddöntőig eljutna a csapattal.

Az augusztus végén kinevezett edző szerdán úgy fogalmazott, a világbajnokság nemcsak arról fog szólni, hogy a fiatal játékosok tapasztalatot szerezzenek, hanem arról is, hogy teljesíteniük kell, és elérni a szövetség által kitűzött célt.

Kapcsolódó

Golovin: Nem vagyok brutális, de ha kell, az leszek

A női kézisek új kapitánya, Golovin Vlagyimir akkor érkezett Magyarországra, amikor a Bye-Bye Szása volt a legnagyobb sláger, mégsem éreztette vele senki, hogy orosz. A szurkolóktól azt kéri, hogy akik bíznak benne, azok a játékosokhoz is ugyanígy viszonyuljanak.

A szakvezető hozzátette, nincsenek egyszerű helyzetben, mert a ferencvárosiak eddigi kényszerű távolléte miatt némileg felborult a felkészülésük, és csak egy közös edzésük lesz a Párizsba utazás előtt.

"Szerencsére nem először találkozunk, voltak már közös edzéseink és meccseink is. Bízom benne, hogy a legjobb tudásunk szerint játszunk majd a világbajnokságon" - nyilatkozta Golovin.

A franciák elleni két találkozó kapcsán megjegyezte, az a céljuk, hogy felzárkózzanak a világelithez, ehhez pedig olyan csapatokkal kell játszaniuk, akik oda tartoznak. Várakozásai szerint a pénteki és a vasárnapi mérkőzés részükről a védekezésről és a visszafutásról fog szólni, ebben pedig nagyot kell javulniuk, ha jó eredményt akarnak elérni Spanyolországban.

Az olimpiai hetedik helyezett magyarok a vb csoportkörében jövő csütörtökön Szlovákiával, szombaton Csehországgal, december 6-án pedig Németországgal találkoznak Llíriában.

Golovin szerint a sorsolás kedvező számukra, mert meccsről meccsre erősebb ellenfelekkel játszanak.

Hozzáfűzte, próbálták megtartani a rutinos játékosokat, és mellettük felépíteni a fiatalokat, de ez az elképzelésük felborult - például azért, mert Tomori Zsuzsanna lemondta a szereplést -, így sok a fiatal a keretben, és hiányoznak az idősebbek.

Kapcsolódó

Tomori Zsuzsanna lemondta a válogatottságot

A Vipers Kristiansand balátlövője így kihagyja a világbajnokságot.

Az idei lesz a 25. női világbajnokság - és a 23., amelyre a magyar válogatott kijutott -, de az első, amelyen az 1997 óta megszokott 24 helyett immár 32 csapat vesz részt. A tornának december 1-19. között Granollers, Barcelona, Llíria, Castelló és Torrevieja ad otthont.

Mind a nyolc csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol négy, egyenként hatcsapatos csoportban folytatódnak a küzdelmek. Innen az első két-két helyezett kerül a negyeddöntőbe.

A magyar csapat a középdöntőben a Koreai Köztársaság, Dánia, a Kongói DK és Tunézia közül három válogatottal találkozhat Granollersben.

A kiemelt képen Szöllősi-Zácsik Szandra látható.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!