Előírják benne például, hogy a jövő évi díjmegállapítás nem növelheti a lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználat díjakat.


Új kormányrendelet jelent meg a kedd éjszaka közzétett Magyar Közlönyben az áramár 2023-as rendszerhasználati díjairól - vette észre a Telex.

A jogszabály rögzíti, hogy a villamos energia 2023. január 1. és december 31. közötti időszakra vonatkozó rendszerhasználati díjait hogyan kell megállapítani. E szerint

A kormányrendelet az elosztók elismert költségeinek megfizetésére 100 milliárd forintot, míg az átviteli rendszerirányító számára elismert költségre 80 milliárd forintot szán a Rezsivédelmi Alapból.

A jogszabály arra is kitér, hogy 2023. január 1-jei hatállyal az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók közül azokat a mikrovállalkozásokat, akik erre egy júniusi kormányrendelet szerint jogosultak, profil elszámolású felhasználónak kell tekinteni. Ezek a vállalkozások kisfeszültségen vételeznek áramot, összes felhasználási helyük együttesen 3x63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményűek, és jogosultak 4606 kWh/év/összes felhasználási hely fogyasztásig az egyetemes szolgáltatás árán villamos energiát venni.

A rendelet szerint az átsorolásról és az azzal kapcsolatos fizetési feltételekről „az elosztó, a hálózathasználati szerződés megbízottkénti kezelése esetén az egyetemes szolgáltató az átsorolás előtt legalább 15 nappal értesíti a felhasználót, aki a tájékoztatás kézhezvételétől számított 30 napon belül kérheti, hogy számlázása az eredeti feltételek szerint történjen”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!