A Reuters szerint a Black Cube nevű magán-hírszerzőcég hamis profilok hálózatát és álláshirdetéseket használva lépett kapcsolatba a célpontjaival.


A LinkedIn közösségi oldalt felhasználva vett célba kormánykritikus magyar újságírókat és aktivistákat a Black Cube nevű magán-hírszerzőcég – írja a Telex a Reuters nyomán.

Mona Damian, a LinkedIn egyik szakértője egy virginiai konferencián közölte: az izraeli székhelyű Black Cube hamis profilok hálózatának létrehozásával és hozzájuk köthető álláshirdetésekkel teremtett kapcsolatot a célpontjaival. Ezután némelyik újságíróval és aktivistával videóbeszélgetést tartottak, majd az ezekből készült felvételeket felhasználták egy magyarországi civil szervezetek lejáratására irányuló kampányban.

A LinkedIn jelezte, hogy a Black Cube hamis fiókjainak hálózatát és céges oldalát már törölték. Azt nem közölték, hogy a Black Cube kinek a megbízásából dolgozhatott. Egyébként a Black Cube-ot már korábban is azzal vádolták, hogy beavatkozott a 2018-as magyarországi választásokba, miután beépített ügynökei titokban felvették civil szervezetek vezetőit előkelő éttermekben, és a felvételeket jobboldali hírportálokon tették közzé.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!