A kormány szerint az 5000 főnél nagyobb településeken már nem működik a csok, ezért ide új rendszert dolgoznak majd ki. A Babavárót pedig csak azok a párok vehetik majd igénybe, ahol a nő fiatalabb 30 évnél.


Jelentősen átalakítja a kormány a Babaváró hitelt és a csokot - jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A babaváró összegét ugyan növelik 11 millió forintra, azonban

2025 január elsejéig azonban bevezetnek egy átmeneti időszakot, amikor a gyermeket váró 30-40 év közötti nők is jogosultak lesznek a hitelre.

Az ingatlanárak emelkedése miatt módosítják a csok szabályait is. Gulyás szerint ez a támogatási forma a kisebb településeken működik, nagyobb városokban azonban, ahol drágábbak lettek az ingatlanok, csökkent az igénylés.

Ezért

A falusi csok összege ugyanakkor emelkedik: egy gyermek esetén 1 millió, két gyermek esetén 4 millió, 3 gyerek esetén pedig 15 millió lesz elérhető. Gulyás azt is hozzátette, hogy az 5000 feletti településekre új rendszert dolgoznak ki.

A csütörtöki Kormányinfón azonban nem ez volt az egyetlen fontos bejelentés: Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy augusztus elsejétől kivezetik az élelmiszerárstopokat is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!