Így próbálják pótolni azokat az háziorvosokat, akik nem hajlandók aláírni az új ügyeleti szerződést.


Elég aggasztó a helyzet Győr-Moson-Sopronban: kórházi orvosokkal próbálják pótolni azokat a háziorvosokat, akik az országos kamarai tiltakozás részeként nem hajlandók aláírni az új ügyeleti szerződést.

Korábban írtunk róla, hogy az új ügyeleti rendszer március 1-től indul Győr-Moson-Sopronban. A megyében olyan háziorvosok is megkapták a márciusi ügyeleti beosztásukat, akik alá sem írták a szerződést, a Magyar Orvosi Kamara jogászai szerint jogtalanul osztották be őket.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy nemcsak rezidensekkel próbálják helyettesíteni a megyében a szerződésük aláírását megtagadó háziorvosokat. A Népszava úgy tudja,

A cikkből kiderül az is, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei kórház főigazgatója és orvosigazgatója levelet írt a kollégáknak, melyben azt kérik tőlük, hogy jelentkezzenek a feladatra.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a Népszava megkeresésére azt írta, hogy mintegy 40 orvossal folyik a szerződéskötés.

- írták válaszukban.

Mindeközben Szíjjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének elnöke levelet írt a szakorvosjelölteknek. Ebben arra kéri a kollégákat, hogy ne írjanak alá, ne ügyeljenek a háziorvosok helyett, ezzel ugyanis „sztrájktörővé válnak”. Ehelyett arra kér mindenkit, hogy álljanak ki magukért, a betegekért, a kollégáikért.

Szíjjártó László a Népszavának azt mondta, nincs naprakész adatuk, hogy hányan írnak alá vagy hányan nem. De az, hogy az OMSZ a háziorvosok helyett a megyei kórházzal kényszerült szerződni, azt jelzi, hogy sokkal kevesebben, mint amennyi orvosra szükség lenne.

A lap úgy tudja, Szabolcs-Szatmár-Beregben is hasonló a helyzet, ott is kitartanak a tiltakozás mellett a háziorvosok, jelentős részük nem ír alá.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!