Rózsa Sándor 1836-ban választotta a betyáréletet. Visszatekintve az időzítés nem is lehetett volna jobb a “sztárrá váláshoz”.

Ebben az időben lett V. Ferdinánd király, Magyarországot Bécsből kormányozta Metternich kancellár. Ezek a körülmények pedig a kitaszított bűnözőt az igazságosabb társadalomért küzdő politikai mozgalmak jelképévé emelték. S noha csak rövid ideig vett rész a szabadságharcban, Rózsa Sándor a magyar szabadságküzdelmek szimbólumává vált. Ezek után nem is meglepő, hogy már életében is valótlan események egész sorát tulajdonították neki.

rs

Rózsa Sándor fényképe

Kik voltak a betyárok?

A betyár a 18–19. századi bujdosó rablók neve volt Magyarországon. Általában lovas bujdosókként említik őket, és közülük sokan tettek szert ismertségre. A köztudatban és a sajtóban az 1830-as évekig szerepük egyértelműen negatív volt, ekkortól azonban sok betyár népi hőssé vált. Az osztrák önkényuralom idején ugyanis ők jelképezték a magyarság harcát az osztrák zsandársággal szemben.

A betyárokról már a 18. század óta sorra születtek a betyárballadák, betyárdalok és szájról szájra terjedő történetek, mondák és a betyárromantika áthatotta a ponyvairodalmat is.

Betyárok_kocsmában_és_börtönben

Betyárok kocsmában és börtönben

A legenda: Rózsa Sándor, a nép hőse

A legenda szerint Rózsa Sándor felbukkanásával nyert igazi értelmet a „betyárbecsület” szó. Állítólag valódi igazságosztó volt, és nemcsak a nép, hanem a többi rabló között is.

A korabeli források szerint, akárcsak egy magyar Robin Hood, kizárólag a gazdagokat fosztotta ki. A zsákmányt pedig minden esetben egyenlően osztotta el társai között, és magának sem vett ki nagyobb részt.

Photo_Portrait_Hungary_-_Rózsa_Sándor_(colored)

Rózsa Sándor fényképének színezett változata

Bajba jutott barátai családját is felkarolta. Ily módon betyárként is folytatta eredeti - pásztor - szakmáját, és a “nép pásztora” lett. Rózsa Sándornak emberfeletti képességeket is tulajdonítottak.

Egyes történetek szerint mérhetetlen varázsereje volt, amelyet boszorkányoktól kapott.

A szájhagyomány szerint ráadásul nem fogott rajta a golyó sem, mert burokban jött világra.

A valóság: Rózsa Sándor bűntettei és kétes szerepe a szabadságharcban

A betyárromantika és a valóság között azonban éles a különbség. Rózsa Sándor egy "lókötő" fiaként látta meg a napvilágot 1813-ban, Röszkén. Apját még kiskorában felkötötték, ami nagy hatással volt életéken további alakulására.

60 ismert bűneset

Az alma nem esett messze a fától: első bűntettét Kiskunhalas határában követte el, amikor 23 évesen ellopott két tehenet egy helybéli gazdától. A szegedi börtönbe került, ahonnan megszökött és futóbetyár lett belőle. Pályafutása alatt Rózsa Sándor

megölt két katonát és a makói csendbiztost, tanyákat rabolt ki, illetve szarvasmarhákat, lovakat hajtott el.

Összesen hatvan kitudódott bűntette ismert. Állandó menekülésben, üldöztetésben volt része, az Alföld hatalmas pusztáin, tanyáin bujkált. Állítólag gyakran talált menedéket a Veszelka családnál.

Fegyelmezetlen katona

Rózsa Sándor megpróbált lelépni a bűnös útról. 1845-ben kegyelmi kérvényt nyújtott be a királyhoz, mert becsületes életet akart élni, kérvényét azonban elutasították. 1848. október 13-án aztán a Honvédelmi Bizottmány mentelmével csatlakozott a szabadságharchoz egy 150 fős szabadcsapattal. Szokatlan külsejükkel és harcmodorukkal sikereket arattak.

A betyár azonban elég sajátságosan értelmezte a parancsokat. November 17-én az Ezeres nevű falu lefegyverzésére vezényelték ki szabadcsapatát. Rózsáék a lefegyverzésen túl azonban

kirabolták a falut, és annak 36 lakóját is megölték.

Emiatt nem sokkal később feloszlatták szabadcsapatot.

Vissza a bűn útjára és a börtönökbe

Rózsa Sándor ezután Szeged környékén csikósnak állt, és megnősült. A szabadságharc leverése után azonban el akarták fogni, így megint bujdosásra kényszerült. Az a hír terjedt el róla, hogy ő a forradalmi szervezkedés egyik irányítója. Elfogása érdekében így szokatlanul magas,

10 000 korona vérdíjat tűztek ki a fejére.

Rózsa_Sándor_vérdíj

Ennek ellenére sokáig nem sikerült kézre keríteni. Végül komája 1857-ben kiadta a pandúroknak. Rózsa Sándor azonban annyira népszerű lett a szabadságharcban való részvétele óta, hogy nem merték kivégeztetni. Az ítélet életfogytig tartó börtön lett. Először Kufstein várában raboskodott, és

olyan hírhedt volt, hogy vasárnaponként pénzért mutogatták a piactéren.

Később Theresienstadtban, majd Péterváradon is ült. 1868-ban amnesztiával szabadult.

800px-Rozsa_Sandor

Rózsa Sándor a theresienstadti börtönben

Kiszabadulása után Rózsa Sándor folytatta a betyáréletet. Csonka Ferenc bandájához csapódott, postakocsikat raboltak ki, és a vasút megtámadásával is próbálkoztak. A Kistelek melletti híres támadás során

háromszor próbálták megállítani a vonatot, végül a síneket felszedve siklatták ki.

A támadás azonban sikertelen maradt, mert a vonat vagonjai között nem volt pénzszállító kocsi.

Ekkoriban indult meg a betyárvilág központi irányítású felszámolása. Ráday Gedeon királyi biztos fogatta el Rózsát 1869. január 12-én, és ‘72-ben ismét életfogytig tartó rabságra ítélték. Az ítélet 31 bűnesetet sorolt fel, melyek közt szerepelt gyilkosság is.

A híres betyárt a börtönben eleinte szabóként foglalkoztatták, később a betegeskedése miatt harisnyakötés volt a munkája. Rózsa Sándor egészsége azonban tovább romlott, és 1878. november 22-én tuberkolózisban halt meg a szamosújvári fegyházban.

Rózsa Sándor kultusza

Rózsa Sándorról már életében ponyvaregényeket írtak. Páldául ilyen volt Fekete Miklós: Híres alföldi betyár Rózsa Sándor viselt dolgai (Pest, 1859) című munkája; a Rózsa Sándor élete és borzalmas rablásai című ponyva (Pest, 1871); vagy a "Rózsa Sándor a híres alföldi haramiavezér - Élete és vakmerő kalandjai". Népballadák tucatjai énekelték nevét, noha egyik történetet sem lehet konkrétan vele azonosítani. A legismertebb ezek közül a „Bakony erdő gyászban van, Rózsa Sándor halva van…” kezdetű.

hqdefault

Oszter Sándor Rózsa Sándorként Szinetár Miklós filmjében

Kalandjait a szájhagyományra támaszkodva feldolgozta Krúdy és Móricz is. 1971-ben pedig Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor a lovát ugratja című regénye alapján a Magyar Televízió 12 részes - nem túl hiteles - sorozatot is bemutatott Rózsa Sándor életéről, Oszter Sándor főszereplésével és Szinetár Miklós rendezésében. Emlékezetes továbbá Hofi Géza számtalanszor ismételt Rózsa Sándor paródiája is.

VIDEÓ: Hofi zsenális paródiája a Rózsa Sándor című sorozatról:

Ahogy Rózsa Sándor valós pályafutásából kitűnik, a betyár sokkal inkább volt gyilkos bűnöző, mint szabadságharcos hős. A mai napig tartó a Rózsa-kultuszt azonban továbbra is táplálja a betyárvezér szabadság- és igazságvágya, hiszen legendás emberségével manapság is könnyű azonosulni.

S bár a katonai fegyelemnek nehezen engedelmeskedő betyárok csapatával meglehetősen kétes szerepet játszott a 48-as eseményekben, a nép megőrizte a „szabadságharcos” Rózsa emlékét.

Forrás: Wikipédia, Youtube, Rubicon, Origo



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!