Ingatlan adásvétellel foglalkozó vidéki olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy változott egyes bankok ATM-jeinél az egy tranzakcióval maximálisan felvehető összeg. Nagyobb mennyiségű készpénz felvételére azért van szüksége, mert bár ő szívesebben utalná el mindig a vételárat, ügyfelei egy része ragaszkodik hozzá, hogy egy részét készpénzben kapja meg. Hogy mennyit ad ki egyszerre az automata, az azért nem mindegy neki, mert Gránit Banknál lévő számlacsomagja havi négy díjmentes ATM-es készpénzfelvétet enged. A Gránit Banknak egyébként nincsenek saját töltésű ATM-jei, az Euronet és a Takarékbank bankjegykiadóit bérli, ezeknél pedig legfeljebb 400 ezer forint vehető fel egy tranzakcióval.

Ha ennél nagyobb összegre volt szüksége, eddig mindig az Erste automatáit használta, mert azokról biztosan tudta, hogy idegen kártyával is kiadnak 800 ezer forintot egy tranzakcióval. Áprilisban és májusban azonban azt tapasztalta, hogy már 300 ezer forintot sem adott ki neki a városában található két erstés ATM egyike sem, és más bankok automatáinál is hiába próbálkozott. Arra gondolt, talán a koronavírus-járvány miatt túl sok készpénzt akartak felvenni az emberek, és kifogytak a nagyobb címletek, vagy a vírushelyzet miatt esetleg korlátozásokat vezethettek be a bankok. Ennél bonyolultabb a helyzet.

Az se mindegy, mekkora az ATM nyílása és milyen címletek vannak az automatában

A megkeresésünkre válaszoló bankok többségénél attól függ, mennyi az egy alkalommal felvehető készpénz összege, hogy hány bankjegy fér ki az ATM nyílásán. Meg persze attól, hogy éppen milyen címletű bankjegyek vannak az automatában - hiába lehetne ugyanis mondjuk a maximális 40 bankjegyből kiindulva 800 ezer forintot felvenni, ha csak húszezresnél kisebb címletek vannak a gépben, akkor ez nem fog menni.

Mint a bankok válaszaiból összeállított táblázatból látszik, nem egységes a gyakorlat. Nem mindenhol a kiadónyílás kapacitása a fő korlát, és nem minden automatában van húszezres, sőt attól is függhet a maximálisan felvehető összeg, hogy hol van az automata. Van, ahol mindegy, hogy saját banki vagy idegen banki kártyát használunk-e, egyforma összeget vehetünk fel. Ahol nem így van, ott szinte mindig idegen kártyával vehetünk fel kevesebbet, kivéve az MKB-t, ahol az idegen kártyás pénzfelvétre nincs külön limit. Saját banki ügyfeleiknél akkor sem lehet 200 ezer forintnál többet felvenni egy tranzakcióval, ha az ügyfél ennél magasabb napi limitet állított be. A legkevesebbet az OTP-nél lehet egy tranzakcióval felvenni idegen kártyával, 100 ezer forintot.

A Raiffeisennél kártyatípustól függ, mennyi pénzt lehet felvenni egyszerre saját kártyával. Díj ellenében kérhető adott napra limitemelés, maximum a számlaegyenleg erejéig, így a bank által kibocsátott kártyával egy tranzakcióval legfeljebb 800 ezer forint vehető fel automatáikból. A K&H azt írta, hogy náluk nagyjából száz ATM már úgy működik, hogy az éppen rendelkezésre álló bankjegyek alapján még a tranzakció megkezdése előtt jelzi, mekkora az adott automatából maximálisan felvehető összeg.

Az MNB tájékoztatása szerint központilag csak egy korlátozás van, 75 ezer forintnál nem lehet kevesebb a készpénzfelvétel műveleti értékhatára. Ez a szabály a pénzügyi rezsicsökkentés 2013-as bevezetése óta él annak érdekében, hogy két tranzakcióval biztosan fel lehessen venni az ATM-ekből a legfeljebb 150 ezer forintot ingyenesen, függetlenül attól, hogy az adott bankhoz tartozik-e a kártyánk.

Az egy tranzakcióval felvehető lehetséges maximumon kívül a bankoknál lehet még napi limit is, és az ügyfelek is korlátozhatják biztonsági okokból saját maguknak, hogy mennyi készpénzt lehessen felvenni a kártyájukkal.

A bankok többsége nem változtatott

A nagyobb bankok zöme úgy nyilatkozott, nem változtattak mostanában azon, hogy egy tranzakcióval legfeljebb mennyi készpénzt lehet felvenni az ATM-jeikből. Kivétel az UniCredit, ahol még tavaly ősszel 1 millió forintról 250 ezer forintra csökkentették az idegen kártyás készpénzfelvételi maximumot tranzakciónként. Az olvasónk által preferált Erste csak annyit írt, hogy ATM-ein márciusban a többi piaci szereplő gyakorlatához igazította az idegen kártyákra vonatkozó készpénzfelvételi limitet. Összegszerűen nem nyilatkoztak, de ez azt jelenti, hogy a korábbi 800 ezer forint helyett egyszerre már csak maximum 200 ezer forintot lehet felvenni náluk idegen bankkártyával.

Fotó: Marjai János /24.hu

Azt írták még, mivel az idegen ATM-es készpénzfelvétel díja magasabb, nem igazán jellemző az ilyen tranzakció a magyar banki ügyfelek körében. Viszont azt tapasztalták, hogy a fintech-ek megjelenésével részben megváltoztak a használati szokások, mert egyes ilyen jellegű kártyákkal akár nagyobb összeget is ingyen fel lehet venni az ATM-ekből. Hogy emiatt tett-e korlátozást az Erste, azt nem írták, de azt igen, hogy bankjuk folyamatosan figyeli ATM-hálózatán a készpénzfelvételek alakulását, és ennek függvényében vizsgálják felül az ATM készpénzfelvételi limiteket.

Van, ahol kettőnél több ingyenes készpénzfelvétel is lehet

A fő szabály szerint aki nyilatkozattal kérte, annak 2013 óta biztosítani kell, hogy havonta legfeljebb kétszer maximum 150 ezer forintot vehessen fel ingyen a számlájáról ATM-ből készpénzben. A Gránit Bankon kívül is vannak azonban pénzintézetek, ahol kiterjesztették a kötelező díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget.

  • A Raiffeisennél például a már nem értékesített prémium számlacsomagok közül az egyikben négy díjmentes készpénzfelvétel elérhető, bármelyik belföldi ATM-ből, a másikban korlátlan számú a díjmentes készpénzfelvét saját ATM-jeikből. A most is értékesített prémium csomagoknál már csak a saját ATM-es készpénzfelvétekre él a lehetőség.
  • Az UniCredit egyik számlacsomagjánál a havi első négy belföldi saját ATM-es pénzfelvét lehet díjmentes, plusz további négy egyéb belföldi automatánál kezdeményezett készpénzfelvétel is.
  • Az MKB-nál három prémium betéti kártyánál díjmentes a saját bankjegykiadóból a pénzfelvétel.
  • Az OTP-nél van olyan csomag, amelynél ha havi kétszeri alkalomra nem sikerült felvenni a 150 ezer forintot, akkor az összegig további díjtalan készpénzfelvételt indíthatunk, belföldi ATM-ből, illetve ha megvolt a 150 ezer forint két tranzakcióból, további 150 ezer forintot is felvehetünk még díjmentesen. Másik csomagjuknál pedig öt ingyenes készpénzfelvételt biztosítanak, de csak belföldi saját banki ATM-ből.
Fotó: Marjai János /24.hu

Több bank is hangsúlyozta azonban, hogy az MNB ajánlásait is figyelembe véve elsősorban az elektronikus fizetési megoldásokat ösztönzik.

A válság elején megugrott a készpénzfelvétel

Nem minden válaszoló bank tapasztalta, de a többség igen, hogy a koronavírus-válság elején az emberek több alkalommal vettek fel nagyobb összegeket készpénzben. Azt is jelezték, hogy aztán visszarendeződés történt ezen a téren. Az MNB legfrissebb jelentése szerint a márciusi kiugró növekedés után áprilisban is emelkedést tapasztaltak a lakossági készpénzállománynál.

Talán javít ezen a helyzeten, ha a kormány tervei szerint januártól az online kasszát használó kereskedőknek kötelező lesz elektronikus fizetési lehetőséget is kínálni, azaz POS-terminált üzemeltetni, amellyel újabb 60 ezer kereskedőnél fizethetünk majd bankkártyával vagy telefonnal is.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!