Magyarország értékek nélkül – rövid és velős kommentárban tárgyalja ki a kedden a magyar parlamentben a Fidesz és a KDNP által megszavazott kilencedik Alaptörvény-módosítást a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitungban Reinhard Müller - szúrta ki az Azonnali.

A cikk azzal indít, hogy önmagában az "apa férfi, az anya nő" mondat nem ellentétes az európai alapértékekkel, illetve a kereszténységgel. Ám ezt a budapesti, alkotmányozó többséggel rendelkező Orbán-kormány kontextusában kell értelmezni.

Ennek "nincs sok köze sem a kereszténységhez, sem az európai értékekhez" - írja a lap szerzője, Reinhard Müller.

Ugyanis ezekbe beletartozik a kisebbségek védelme, az emberi méltósághoz és az önrendelkezéshez való jog, hogy "a hatalommegosztásról és a jogállamiságról ne is essék szó".

"Azon személyek masszív diszkriminációja, akik meg akarják változtatni a nemüket, egy olyan autoriter uralom jele, amely magát az igazság egyetlen birtokosának tartja. Minden iránt gyűlölelet szít, ami más. Ez az ellentétje mindannak, ami konzervatív és keresztény" - olvasható a cikkben.

hirdetés

"A rezsim magatartása az igazságszolgáltatást és a médiát érő támadásokkal együtt megmutatja, hol vannak a határok. A kisebbségvédelem nem azt jelenti, hogy mindent a kisebbségeknek megfelelően alakítunk. De a szuverenitásra és a többségi elvre való hivatkozással soha nem szabad alapjogokat kikerülni és embereket kiközösíteni" - tette hozzá a szerző.

A cikk szerzője a Frankfurter Allgemeine Zeitung egyik kifejezetten konzervatívnak számító szerkesztője.



hirdetés