Könnygázzal és vízágyúval oszlatták fel a mali rendvédelmi szervek szerdán kora reggel a főváros, Bamako egyik központi terén éjszakázó kormányellenes tüntetők százait, akik Ibrahim Boubacar Keita elnök lemondását követelték.


Kedden több ezren gyülekeztek a bamakói Függetlenség téren, miután az ellenzék és a kormány nyugat-afrikai országok közvetítésével zajló tárgyalásai megfeneklettek.

Szemtanúk beszámolói szerint az összecsapások a biztonsági erőkkel a kora reggeli órákban kezdődtek, miután a rendőrség több könnygázgránátot lőtt ki a tiltakozók táborára.

Pánik tört ki. A tüntetők lélekvesztve próbáltak biztonságba kerülni. Egyeseket eltapostak

- mondta egy helyi lakos a Reuters hírügynökségnek.

Thousands took to the streets of Mali's capital Bamako renewing calls for President Ibrahim Boubacar Keita to step down despite international mediation efforts to resolve the political crisis https://t.co/NwU0cfUYhn pic.twitter.com/o1hAy5pziy

- Reuters (@Reuters) August 12, 2020

A közösségi oldalakon megjelent felvételeken a gáztól ködös teret lehetett látni. A mali vezetés egyelőre nem reagált a történtekre.

A kormányellenes tüntetések élén a 2020. Június 5-i Mozgalom - Hazafias Erők Tömörülése (M5-RFP) nevű ellenzéki mozgalom áll, amely az áprilisban tartott, vitatott parlamenti választásokat követően kapott erőre.

Az ellenzék korrupcióval és alkalmatlansággal vádolja a kormányt. A vitatott választási eredmények miatt áprilisban kezdődött tiltakozások júliusban válságba torkolltak, mert a rendőrök több tüntetőt megöltek. Jogvédők adatai szerint már legalább tizennégyen haltak meg és több mint háromszázan megsebesültek az összecsapásokban.

Malit 2012 óta folyamatosan válság sújtja, az országot a széthullás veszélye fenyegeti. Az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetek is aktívak ott. Viszályok dúlnak ráadásul a különféle népcsoportok (mande, bambara, malinke, szoninke, peul, voltaic, szongáj, tuareg, mór) között is.

(MTI)

Kiemelt kép: ANNIE RISEMBERG / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!