Az énekesnő őszintén mesélt arról is, hogy a családja hogyan vészelte át a második világháborút, mit gondol a kirúgott tanárokról és arról is, hogy mennyire hiányoznak neki elhunyt kollégái.


Az év utolsó napján a Békét és reménységet című dalát fogja előadni Koncz Zsuzsa az RTL-en. Ennek kapcsán interjút adott az RTL.hu-nak . Többek között szóba került családja második világháborús története, a most dúló háború, Kóbor János hiánya, a Berzsenyi gimnáziumos múltja és a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok is.

A külföldön megjelent lemezei kapcsán szóba került Franciaország is, ahová sok szálon kötődik, és 2001-ben megkapta a francia becsületrendet is. A politikai helyzetükről úgy vélekedett:

"A franciák a francia forradalom óta ismerik és gyakorolják a műfajt. Nekünk több mint kétszáz év hátrányunk van velük szemben. Itt mindenről megy a vita, döcögősen alakul a közös nevező, és aztán hogy azt be is tartsuk, még nehezebb.

- vélekedett, hozzátéve, hogy a rendszerváltásban nem csalódott, csak abban, ami utána jött. "Abban az oda-vissza teszetoszaságban, ami az elmúlt kb. 15 évet jellemzi, melyben szinte lehetetlen szilárd pontot találni".

A diákéveiről is mesélt, felidézte a Berzsenyit, ami "egy klassz, felvilágosult, szabad szellemű gimi lett. Komoly, nagyra becsült tanárokkal, remek közösséggel". Ennek kapcsán a beszélgetésben megemlékeztek arról, hogy néhány napja kirúgtak egy újabb tanárt, mert polgári engedetlenségi akciókban vett részt. Erről úgy vélekedett az énekesnő:

"Felfoghatatlan, miért kell az oktatás, a tudás, a szellemi munka, egyáltalán a magyar értelmiség presztízsét tönkretenni. Mitől gondolhatja bárki is, hogy értelmiség nélkül boldogulhat egy ország?" - tette hozzá.

A koronavírus-járvány is szóba került, ennek kapcsán elárulta, hogy hisz az orvosoknak és beoltatta magát. De nagyon megviselte több pályatársa elvesztése is:

"Mecky egy kivételesen erős akaratú, öntörvényű személyiség volt, kicsit sérthetetlennek hitte magát. Része volt az identitásának, hogy vele ilyen nem történhet. Nagyon sajnálom, jó kolléga volt, szomorú manapság látnom közös fotóikat. Mindhárom „frontember”, Benkő Laci, Mecky és Mihály Tomi is hiányzik már".

Végül mesélt arról is, hogyan élte át a családja a második világháborús időszakot:

"Mindenki próbálta élni az életét, amíg a front nem érkezett meg a küszöbükre. Ez a nagyszüleimmel is így volt, de miután két lányuk és egy fiuk volt, a lányokat bújtatandó leköltöztek Budapestről Vas megyébe a dédnagypapámhoz. Itt várták be a frontot. A lányokat lisztesládákba rejtették az orosz katonák elől, az egyik ládát nagyi, a másikat dédike vigyázta.

Nem is értem, hogy vannak magyarok, akik feledve saját múltjukat, tapasztalataikat, feledve 56-ot is, az ukránokat hibáztatják" - tette hozzá, utalva az orosz-ukrán háborúra.

VIDEÓ: Koncz Zsuzsa - Békét és reménységet


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!