Marcel Vela belügyminisztertől a román ortodox egyháznak tett engedmények visszavonását kérte az államfő, aki a kialakult helyzet miatt tanácskozásra hívta Ludovic Orban kormányfőt is, írta a Maszol.ro.


Klaus Johannis tévés beszédében azt kérte, hogy az ortodox hívek húsvétkor is maradjanak otthon.

Azt mondom, amit az egészségügyi világszervezet is ajánl: maradjanak otthon, különben az ünnepeket temetések követik

- figyelmeztetett az elnök, aki a koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapotot kedden meghosszabbította, de a belügyminiszter éppen aznap megállapodást kötött az ortodox egyházzal. Így a hívőknek részlegesen feloldanák a tilalmat, hogy a templomban megkapják a szent lángot és a szentelt kenyeret.

Klaus Johannis úgy vélte, a legjobb szándék is a legnagyobb bonyodalmakat eredményezi a magán-, mind a közéletben, a megállapodást sokan úgy értelmezték, feloldották az óvintézkedéseket, de erről szó sincs.

Nincs itt az ideje a lazításnak; a magyarázatok pedig túlságosan optimisták voltak.

Az államfő közölte, Orban kormányfőt és a belügyminisztert arra kéri, vizsgálják felül a megállapodást, találjanak olyan megoldást, ami tiszteletben tartja az otthonmaradás elvét, és illeszkedik a szükségállapot meghosszabbításának követelményeihez.
Korábban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség úgy vélte, a belügyminiszter engedménye lenullázza, amit a szigorításokkal közösen értek el a járvány elleni küzdelemben. Az RMDSZ szerint az alku diszkriminatív a katolikus, protestáns hívőkkel szemben, ami különösen bántó akkor, amikor a társadalmi szolidaritásnak kell meghatározónak lennie. Az RMDSZ áldott húsvétot kívánt az ortodox vallásúaknak, de arra kérte őket, ünnepeljenek otthon.

Kiemelt kép: Klaus Johannis / Facebook


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!