Akár magunk vágyunk a magyar konyha különlegességeire, akár külföldi ismerőseinket szeretnénk elbűvölni, ezek az éttermek garantáltan remek választásnak bizonyulnak.

Magyar vagy magyaros?

Sokan az utóbbi kifejezést élből elutasítják, pedig a „magyaros” szó utalhat arra is, hogy a kőbe vésett klasszikusok mellett jut egy kis mozgástér akár tálalásban, akár ízekben. Nem olyan nagy bűn az.

Aztán, ha magyar, akkor melyik kor magyar konyhája?

Osztrák–magyar monarchiás, Gundel hagyatékából származó vagy éppen a szocializmusból megragadt? Mindegyiknek megvan a maga sajátossága és szépsége.

És igazából ami magyar, az sokszor hasonít a Kárpát-medence többi nemzetének ételére is...

Szóval, ha magyar konyhát keresel, akkor még mindig rengeteg opciód maradt. Mi mutatunk most párat, amit élményeink alapján bátran ajánlunk.

Gundel Étterem

A Gundel 2024-ben ünnepli fennállásának 130. évfordulóját. A Városliget szívében található étterem alapítója Gundel Károly, aki a magyar gasztronómia egyik legendás alakja.

A Gundelben pedig ezt a hagyatékot a mai napig féltve őrzik.

Van egy különleges szelekciójuk is, ami a "Nemzeti 11" névre hallgat. Ez a menüsor 11 ikonikus magyar ételből áll, melyeknek mindegyike a magyar gasztronómiai hagyományok és ízek esszenciáját hordozza. A cél az, hogy ezekkel az ételekkel bemutassák a magyar konyha sokszínűségét és gazdagságát.

A Gundel étterem "Nemzeti 11" ételei:

Tokaji aszús libamájpástétom

Gulyásleves

Újházi tyúkhúsleves

Palócleves

Kárpáti fogasfilé

Paprikás csirke

Bakonyi bélszín

Bécsi szelet

Gundel palacsinta

Somlói galuska

Rákóczi túrós

Természetesen ezeken az ételeken kívül is találkozhatunk még kihagyhatatlan klasszikusokkal. Például az általunk is kóstolt fogas- és pontyfilével, de például a gyufatésztával tálalt halászlé egy borongósabb napon garantáltan felmelegít.

A Gundel palacsinta pedig tényleg a Gundelben az igazi! Az eredeti recepthez képest a mai igényekre igazítva például kevesebb cukrot tartalmaz, és úgy sejtem, hogy az alapanyagok is csak javultak az évek alatt. Ha szereted a diót és csokoládét, ezt is imádni fogod!

Cím: 1146 Budapest, Gundel Károly út 4.

gundel.hu

Főőrség Étterem és Kávéház

A Főőrség Étterem és Kávéház a Budai Várban található, és teljesen egyedülálló hangulata van. Az épület maga egy történelmi helyszín, amely a régi Királyi Palota főőrségi épülete és a lovarda funkcionális központja volt.

Az elegáns berendezés mellett rengeteg emléket is felvonultatnak, főként képek formájában. Az első emeleten pedig ingyenes tárlat is található, ami a Magyar Királyi Testőrség történetéről szól. Az étterem melletti Lovardában általánosságban rendezvények lebonyolítását vállalják, de októberben egy "Családi napot" is tartanak majd itt. Lesz csülök- és sörfesztivál, színes gyerekprogramok, izgalmas harcászati bemutató is egy egész napon keresztül.

Ilyenkor érdemes igazán beülni ide egy hosszú séta után, egy forró italra vagy egy tartalmas ebédre, vacsorára.

Az étlap főleg a hagyományos magyar konyhára épül, de a tálalás nem mindennapi. Ha le akarsz valakit nyűgözni egy csülkös étellel, itt még kardra is húzzák neked. De egy kétszemélyes császármorozsából csemegézni is kellemes élmény.

És hadd emeljem még ki a hely specialitását, a zserbóízű kávét, ami mellé még egy apró szeletet is kapunk ebből a megunhatatlan süteményből.

Cím: 1014 Budapest, Szent György u.

foorseg.hu

Simaliba Belvárosi Csárda

A Váci utca környéki éttermeket sokan turistacsapdának tartják. És bár ez nem minden helyre igaz, a frissen nyílt Simaliba igazán sokat javíthat a környék megítélésén.

Amint belép az ember, az első pozitív meglepetés, hogy milyen szépen sikerült ötvözni a régi csárdák hangulatát a mai modern, kicsit lazább, fiatalosabb igényekkel. A belső tér rendezettsége alapján aztán arra is számítunk, hogy a tálakon újragondolt, átvariált ételek lesznek, a csárda azonban ebből a szempontból is meghúzza a váratlant: minden a hagyományos magyar konyhát élteti, de minőségi alapanyagokból és ízléses tálalásban.

És ez igaz volt a többi ételre is, szépen sorban.

Nem meglepő módon kiemelt szerepet kaptak a libás ételek. A ropogós libacomb tepsis burgonyával és párolt lilakáposztával kihagyhatatlan!

Kommunikációjukból pedig már most erősen kitűnik, hogy nem csak a turistákra nyitottak. Jelenleg éppen "Mesebeli étkekkel" várják a magyar hagyományokhoz vonzódókat.

A Simaliba igazi űrt tölt be. A pejoratív értelemben vett csárdás kiszolgálásnál magasabb szinten áll, de az ízek tökéletesen hozzák azt, amit egy jó, magyar étteremtől várunk.

Cím: 1052 Budapest, Piarista u. 6.

simalibacsarda.hu

Fakanál Étterem

A Fakanál talán a lista legkülönlegesebb helye, és nem csupán azért, mert egy piacon belül helyezkedik el. A Nagycsarnok galériáján található helyre belépve egy olyan világba csöppenünk, amelyet sok külföldi azonosít a magyar kultúrával, és amelyet a magyar emberek a hétköznapok során mégsem tapasztalnak meg.

Bár a Fakanál egy önkiszolgáló étterem, a hangulata mégsem menzás, köszönhetően a csinos kiszolgálópultnak és a rengeteg dekorációnak. A pultban a piac friss alapanyagaiból készült házias ízek sorakoznak: töltött káposzta, pisztráng, rakott krumpli és saját recept alapján készült kolbász, valamint magyar kézműves sör és pálinka.

Mivel tényleg sok turista látogat ide, nem meglepő, ha délután egykor már táncoló és éneklő embereket találunk. Izgalmas élmény kicsit belefolyni ebbe.

Ha pedig egy zártkörű eseményre keresünk helyszínt, az étterem az esti órákban rendezvényhelyszínként is működik.

Cím: 1093 Budapest, Vámház krt. 1-3. Központi Vásárcsarnok I. emelet

fakanaletterem.hu

MARUMBA

A Marumba elegánsan vegyíti a nagyszüleink otthonainak hangulatát a modern formákkal: thonet székek, csipketerítők és porcelánok egészítik ki a koptatott falakat. A hely mögött az a hatfős baráti társaság áll, amelyik a Dob utcában a közel-keleti, mediterrán és kaukázusi ételeket felvonultató Dubrumbát, és az előbbiek mellett már egészen az indiai konyháig merészkedő, Széll Kálmán téri Pingrumbát is megálmodta, így nem is csoda, hogy ez az egység is extrémen stílusos lett.

Az étlap két részre oszlik: kistányérokra és nagytányérokra. Kistányérok között olyan fantasztikus ételeket találunk, mint a paprikás karfiolleves vajas galuskával, a mangalica pástétomot tárkonyos mustárral és pirítóssal, valamint a kenyér és zsír kombinációt. A nagytányérok között pedig szerepel tanyasi csirkepaprikás tojásos galuskával és a rántott karaj burgonyával és salátával is.

Újdonságként a Marumba nemrég bevezette az ebédajánlatot, amely csütörtökön és pénteken 12:00-17:00 között elérhető. A kistányér+nagytányér kombó mellé egy verjus fröccs is jár, illetve a vendég választhat, hogy szeretne-e almás pitét, sört vagy kávét az ebédje mellé.

Cím: 1075 Budapest, Holló utca 1.

marumba.hu

Ida Bistro

A nyár végén nyílt Ida Bistro az osztrák-magyar gasztronómia kedvelőinek lehet ideális választás. A Várkert Bazárnál található étterem elegáns, nagypolgári enteriőrrel és klasszikus ételekkel várja vendégeit.

A név is különleges jelentéssel bír: Ybl Miklós feleségének, Lafite Franciska-Idának nevét viseli, aki grazi származású volt, és ezzel is szimbolizálja az osztrák-magyar gasztronómiai kapcsolatot.

Az étlapra az egyik legjobb osztrák étel is felkerült: a Tafelspitz, ami marhahúslevesként és főételként is élvezhető. A kacsacomb ropogós bőrrel és vajpuhán érkezik, míg a krumplis tészta házi készítésű és kovászos uborkával tálalva igazán ínycsiklandó.

Az éttermet borlapja is kiemeli a mezőnyből, izgalmas magyar és osztrák tételek találhatók rajta, ráadásul hozzáértő személyzet segíti a vendégeket a választásban.

Az Ida Bistro egy gasztronómiai híd Bécs és Budapest között, ahol a vendég úgy érezheti magát, mintha egy előkelő rokonához kapott volna meghívást ebédre vagy vacsorára.

Cím: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.

idabistro.com

 

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!