Szerdán házkutatást tartottak a rendőrök Szegeden Szabó Bálintnál, aki az elmúlt években a Szeviép-ügy fontos szereplője volt - tudta meg a 24.hu. Szabó elmondása szerint a rendőrök cégének, a Likvid Kontroll Kft.-nek a papírjait keresték több évre visszamenőleg és le is foglalták azokat.


A Szeviép Szeged környékének meghatározó építőipari vállalkozása volt, a gazdasági mutatói azonban 2008-tól romlani kezdtek, majd az esedékes tartozásait sem tudta határidőben maradéktalanul teljesíteni. A cég 2009 áprilisában fizetésképtelenné vált, júniusban csődeljárás indult ellene. A hitelezők között nem jött létre csődegyezség, ezért a bíróság 2010 augusztusában csődeljárás során elrendelte a zrt. felszámolását. Több mint ötszáz hitelező jelentett be összesen 6,5 milliárd forintnyi igényt, ebből eddig csupán egymilliárd forintot elégítettek ki. A Likvid Kontroll fő tevékenysége az volt, hogy a Szeviép-ügyben becsődölt cégek követeléseit vásárolta meg.

A Szeviép Zrt. három egykori vezetőjét a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettel vádolták meg, és 2018 novemberben első fokon letöltendő büntetésre ítélték őket.

Szabó szeviépes szereplése jól jött a Fidesznek, hiszen annak ellenére, hogy az ügyvéd korábban az MSZP és a DK környékén is megfordult, a Fidesz a Botka László szegedi szocialista polgármester elleni támadásait szinte teljes egészében Szabó állításaira építette. Szabó egyebek mellett azt állította, hogy a Szeviép szálai az önkormányzatig nyúlnak, emiatt nemrégiben első fokon pert is vesztett Botkával szemben.

Most azonban úgy tűnik, hogy Szabó és a Fidesz jó viszonyának annyi. Szabó legalábbis azt mondta a 24.hu-nak, hogy gyanúja szerint az ugyancsak Szegeden mozgolódó, a helyi Fidesz-szervezet ráncba szedésével megbízott Kubatov Gábor vezette fideszes csapat küldte rá a rendőröket.

Meg is üzenték nekem, hogy tönkre fognak tenni,

állítja Szabó, aki Lázár Jánossal is jó viszonyt ápolt. A korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszterről azt mondta, hogy személyesen neki köszönhető, hogy a Szeviép beszállítói, ha hosszú idő után is, de hozzájutottak a pénzükhöz.

Azt azonban még mindig nem tudni, hogy pontosan kik is a károsultak, a lista ugyanis nemcsak hogy nem nyilvános, de megkeresésünkre a Miniszterelnökség azt mondta, nem ők az adatkezelők.

Kiemelt kép: Kelemen Zoltán Gergely /MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!