Úgy tűnik, hogy a brit belügyminisztérium megsérti a Brexit-megállapodást - állítja a Bail for Immigration (Bid) nevű jogvédő szervezet. A Guardian erről szóló cikke szererint a szervezet azt állítja: a belügyi szervek olyan EU-s állampolgárokat vesznek őrizetbe, és helyezik kilátásba a kitoloncolásukat, akik időben és szabályosan letelepedési engedélyt kértek, amely elviekben az eljárás végéig védené az Egyesült Királyságban való tartózkodáshoz fűződő jogaikat.


A brit kormány többször is ígéretet tett arra, hogy bárki, aki június 30 -ig benyújtotta a szükséges papírokat, megtarthatja az eddig meglévő jogait az eljárás végéig. A Bid szerint a Brexit-megállapodás megsértése a belügyminisztérium tisztviselőinek hozzá nem értésével áll összefüggésben.

A szervezet július 29 -i keltezéssel levelet írt, ebben aggodalmát fejezi ki, amiért a belügyminisztérium nem nyugtázza a letelepedési státusz iránti kérelmek beérkezését azokban az esetekben, amikor uniós polgárok kiutasítását tervezi.

Az közölték, ha a levélre a hét végéig nem kapnak választ a minisztériumtól, akkor hivatalos panaszt nyújtanak be az Európai Bizottsághoz.

A Guardian szerint megkérdezett jogászok szerint ez döntő csatát jelent az EU állampolgárainak jogai védelmében a Brexit utáni időkre vonatkozólag. A jogászok figyelmeztettek, hogy hogy a kérlemek elismerésének elmulasztása potenciálisan ezer embert is érinthet.

Pénteken szabadon bocsátottak egy őrizetben tartott uniós állampolgárt, akit a brit belügyminisztérium ki akart toloncolni, miután a bíróság úgy ítélte meg, hogy nem lehet őt kitoloncolni, mivel szabályosan nyújtotta be a kérelmét. A Belügyminisztérium a lap szerint ugyanakkor nem kért bocsánatot, és nem adott magyarázatot, miért állította korábban, hogy nincs bizonyíték rá, hogy az érintett kérelmet nyújtott volna be.

Szabadulása után a fogva tartott uniós állampolgár anonimitást kérve úgy fogalmazott:

Játszani próbálnak az életemmel és a családom életével, ez nem fair. Állítólag még vannak jogaim.

Pierre Makhlouf, a Bid jogi igazgatója azt mondta:

Úgy tűnik, a belügyminisztérium előre eldöntötte egyes uniós állampolgárok sorsát, akikről úgy gondolhatják, hogy könnyen eltávolítható.

A probléma a jelek szerint elsősorban a postai úton küldött kérelmeket érinti, a digitálisan benyújtott kérelmek érvényességét kevesebb esetben vitatták.

Araniya Kogulathas, a Bid Európai Gazdasági Térség című projektjének jogi vezetője arról beszélt, hogy papír alapú kérelmeket inkább a kiszolgáltatottabb és marginalizált csoportokhoz tartozó személyek nyújtottak be, köztük idősek vagy fogvatartottak, akik nehezen vagy egyáltalán nem jutnak számítógéphez. Kogulathas hozzátette:

Ez különösen nehéz azok számára, akiket a börtönökben vagy idegenrendészeti eljárás keretében tartanak fogva, és akik közül néhányan a koronavírus-járvány miatt akár napi huszonhárom órát is zárkában tölthetnek.

A Bid ugyanakkor olyan európai migránsról is tud, aki annak ellenére, hogy online nyújtotta be a kérelmet, kiutasításról szóló értesítést kapott a belügyminisztériumtól.

A belügyminisztérium szóvivője az állításokat "teljesen alaptalannak" nevezte.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!