Évekig tartó kampány eredménye, hogy Kaavan, a “világ legmagányosabb elefántja” vasárnap végre elhagyhatta Pakisztánt - számolt be róla a Guardian.

A 36 éves, túlsúlyos állat az ország egyetlen ázsiai elefántja volt. Eddig egyedül, leláncolva és a folyamatos hőségnek kitéve tartották. Az állatjogi aktivistáknak hamar szemet szúrt az ormányos testbeszéde, ami óriási stresszről árulkodott.

Az utóbbi években felháborodott kampány zajlott Kaavan kiszabadítása érdekében, aminek az amerikai énekesnő, Cher vált a legfőbb szószólójává. Idén végül bírói döntés mondta ki, hogy az állatnak mennie kell. Cher az elmúlt napokat már az Islamabad Állatkertben töltötte, ahol Kaavannak személyesen igyekezett támogatást nyújtani.

“Végre beteljesült a vágyam. Olyan régóta várjuk ezt a pillanatot és álmodozunk róla” - mondta.

A szakembereknek órákba telt az enyhén elkábított elefántot egy speciális fémládába terelni, amiben egy kambodzsai menedékhelyre szállították.

hirdetés

“Mindenképp az volt a helyes döntés, hogy a hozzá hasonló elefántok közé engedjük. Reméljük, Kambodzsában hamarosan párra talál” - mondta Malik Amin Aslam, pakisztáni klímaügyi miniszter.

Rab Nawaz, a World Wildlife Federation pakisztáni képviselője hozzátette:

“Kaavan egyetlen állat. Sok állat van rettenetes körülmények közt tartva az országban, így még bőven van teendőnk."


hirdetés