Kevesebb figyelem összpontosul az Iszlám Állam elleni harcra, amióta Recep Tayyip Erdoğan török elnök október 9-én meghirdette a Béke Forrását. A hadművelet során a török-szír határ 450 kilométer hosszú és 30 kilométer mély szakaszából a török hadsereg kiszorítja az SDF-et. A kurd felkelők helyére pedig Erdoğan szír menekültek milliót akarja visszatelepíteni.

Az invázió kezdetével egyidőben Amerika bejelentette csapatainak kivonását a területről, ezzel a kurdok szerint Trump elárulta őket, pedig napokkal korábban is még együtt harcoltak az ISIS terroristái ellen.

A beszámolók szerint 17 civilt öltek meg a támadás első három napja során, míg az ENSZ becslése szerint mintegy 100 ezer ember hagyta el lakóhelyét.

A kialakult helyzetről részletesebben itt írtunk:

Még pénteken figyelmeztetett arra Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy a török offenzíva miatt könnyen kiszabadulhatnak a kurdok által ellenőrzött északkelet-szírai területekről az Iszlám Állam terroristái. Néhány órával később több lap is beszámolt arról, hogy öt ISIS-katona szabadult ki a török bombázások közben Kamisli város börtönéből. Ezzel párhuzamosan az Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szóvivője elismerte, hogy leállították a terroristacsoport elleni műveleteket, és minden erejükkel a török offenzívára összpontosítanak.

Közben a Washington Post arról ír, hogy a nagyjából 10 ezer fogva tartott Iszlám Állam-harcos közül csupán 1500 van a kurdok által felügyelt területen. A cikkben idézik az SDF szóvivőjét, aki mindenkit megnyugtat, hogy a kialakult helyzet ellenére továbbra is őrzik a börtönöket és táborokat, ahol a terroristákat fogva tartják.

A lap kitér arra, hogy az ISIS katonái közül több ezer továbbra is szökésben van. Sokan közülük a sivatagban rejtőztek el, mások pedig egyszerűen beépültek azokba a közösségekbe, amelyeken korábban uralkodtak. A török ​​behatolást megelőző héten az SDF erõi a koalíciós partnerekkel együtt három IÁ-terroristát fogtak fel, akiket robbantásokhoz és fegyveres sejtekhez kapcsolódtak.

Az Iszlám Államnak több ideje volt újraszerveződni a vereségek után, és gyorsan halad a hálózat reaktiválása is. Azok a fegyveresek, akik elmenekültek a szervezetre nagy csapást mérő szíriai Baghuz-csata után, Irakban köthettek ki, hogy megerősítsék a helyi sejteket.

A Pentagon tisztviselői azt mondják, nem fedezték fel, hogy a Bagdadot és Irak déli részét elárasztó tiltakozások befolyásolták volna az Iszlám Állam elleni műveleteket. Ezzel szemben a kurd hírszerzők szerint egyértelmű, hogy a harcok elvonták a figyelmet a terroristacsoport elleni műveletek összehangolására irányuló erőfeszítésekről.