Egyesek a színe után aranytojásnak, mások sárga kalapnak hívják a rejtélyes jelenséget. Az biztos, hogy alapos kutatásoknak fogják alávetni.

Rejtélyes, sárgás – más vélemények szerint arany- – színű objektumot hoztak a felszínre az óceán mélyéről az amerikai Nemzeti Óceán- és Atmoszféra Kutató (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) szakemberei Alaszkánál. Az eddig ismeretlen „gömbről” eddig mindössze annyit tudtak megállapítani, hogy biológiai eredetű.

Egyelőre változatos dolgokhoz hasonlítják a tudósok a rejtélyes leletet: egyesek szerint aranytojás, mások sárga kalapként emlegetik. A fantáziadús, ám reménytelenül sötétben tapogatózó elnevezések is jól mutatják, hogy a tudósok mennyire keveset tudnak még az objektumról.

„Bár sikerült összegyűjtenünk az "aranygömböt" és felvinni a hajóra, mégsem tudjuk azonosítani azon túl, hogy biológiai eredetű” – fogalmazott Sam Candio, a NOAA koordinátora. Hozzátette: „Ez a felfedezés is emlékeztet bennünket arra, mennyire keveset tudunk a bolygónkról, és milyen sokat kell még tanulnunk az óceánjainkról.”

A körülbelül 3300 méteres mélységben megtalált lelet a tudósok szerint

„Valószínűleg nem fogunk többet megtudni, amíg nem tudjuk bevinni egy olyan laboratóriumi környezetbe, ahol további kifinomultabb eszközökkel vizsgálhatjuk meg, mint amennyire a hajón képesek voltunk megtenni” – mondta el Sam Candido. Hozzátette: a tudománynak azért volna jó megtudnia, mivel áll szemben, mert „új fajok új forrásokat jelenthetnek az orvosi terápiák és vakcinák, élelmiszerek, energia és egyéb társadalmi hasznok és ismeretek számára. Az expedíció során összegyűjtött adatok és információk együttesen segítenek abban, hogy betömködjük a bolygó ezen részének megértésével kapcsolatos hiányosságokat, így jobban tudjuk azt kezelni és védeni.”


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!