A kanadai Mark Skage pontosan tudta, hogy szabályt szeg, amikor beengedte az autójába a vadállatot, de ezt tartotta helyes döntésnek. A cége és a vadvédelmisek nem így gondolják.


Mindig jó társaságot találni egy hosszú úton – de ebben az esetben egy kanadai férfinak egy jávorszarvasborjú lett váratlan társa, ráadásul beugrott az autójába is, egy arrafelé ólálkodó medve elől - írta a CBC News.

Mark Skage-et azonban kirúgták az AFD Petroleum Inc. cégtől, mert megszegte a vadon élő állatokra vonatkozó protokollt.

Skage a CBC Newsnak elmondta, hogy Fort Nelsontól északra ment, amikor észrevette a borjút egyedül az út szélén, az anyját nem látta sehol. Miután a borjút néhány autó majdnem elütötte, úgy döntött, leáll, és megpróbálja elriasztani az állatot az autópálya széléről.

Amikor azonban kinyitotta a kocsi ajtaját, a borjú odaügetett, és megpróbált bemászni a kisteherautójába.

– mondta Skage.

"Egyszerűen nem tudtam megtenni, tudtam, hogy nem tudok gondoskodni róla, de azt hiszem, megpróbálhattam segíteni ennek a kis borjúnak" - tette hozzá.

Az alaszkai hal- és vadügyi minisztérium szerint azokon az északi területeken, ahol a grizzly medve nem gyakori, a fekete medvék a jávorszarvasborjak akár 40 százalékát is elpusztítják.

Skage azt mondta, hogy az ilyen helyzetekben gyakran az a helyes felszólítás, hogy hagyjuk a természetet futni a maga útján.

Ám mégis úgy döntött, hogy magával viszi a borjút – útközben felhívta a BC Conservation Officer Service-t, hogy találjanak szállást a borjúnak. Néhány nappal később a borjút egy vadrehabilitációs központba szállították.

„Ahelyett, hogy a természetvédelmi tisztnek jelentette volna a helyzetet, és engedélyezte volna a hatóságoknak a jávorszarvas mentését és áttelepítését, úgy döntött, hogy egy sértetlen jávorszarvasborjút, egy vadállatot szállít a céges járművének első ülésén órákig” – mondta Dale Reimer a cég elnöke.

"Ez nemcsak az alkalmazottat és a többi úthasználót veszélyeztette, hanem a jávorszarvasnak is szorongást és kárt okozhat."

Skage amúgy megjegyezte, hogy van némi tapasztalata a vadon élő állatokkal kapcsolatban, és tanácsadóként tevékenykedett több vállalatnál, és segített nekik létrehozni saját vadvédelmi protokolljukat. Azt mondta, hajlandó fizetni minden olyan bírságot, amelyet tettéért kiszabnak neki – de ebben az esetben továbbra is úgy gondolja, hogy igaza volt.

"Ezek az állatok vadon élő állatok, tudod, nem tudjuk, milyen reakciót váltanak ki, nem tudhatod, milyen állat van a közelben – mondta Lopez.

"Ezért mindig az a legjobb ötlet, ha teheted, tartsd szemmel az állatot, és hívd a szakértőket."


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!