A nap azzal kezdődött a szakszervezetiseknek, hogy nem engedték be a gyárba őket. Majd aztán délután ki is rúgták a Dunaferr szakszervezeteinek vezetőit – írja a Népszava. A lapnak a Vasas Szakszervezeti Szövetség részéről nyilatkoztak, és elmondták, hogy a Dunaferr Vasas Szakszervezet négy vezető tisztségviselőjét azonnali hatállyal elbocsátották. László Zoltán alelnök szerint Jevgenyij Tanklijevics, aki szerintük nem jogosult a cég vezetésére, az elbocsátást azzal indokolta, hogy „ukrán hordák oldalán állnak”.

A háttérben a tulajdonosi körök közötti vita állhat, a gyárból kizárt, majd elbocsátott szakszervezeti tisztségviselők közül többen egyúttal az ISD Dunaferr Zrt. felügyelőbizottságának tagjai is a lap szerint. Az igazgatóságot és a felügyelő-bizottságot "a kisebbségi ukrán tulajdonos, Tatyana Taruta hívta életre, miután november közepén a cégbíróság felszólította a Dunaferrt, hogy állítsa helyre a törvényes működést".

Szeptember vége óta nincs a vasműnek hivatalos cégvezetése, igazgatósága és felügyelő bizottsága. Emiatt a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága kilátásba helyezte a cég kényszertörlését is.

Tanklijevics szerint az orosz Vnyesekonombank a Dunaferr menedzsmentje mögött áll, és segíti, hogy "a Dunaferr végre csatlakozhasson egy komoly, tőkeerős, oroszországi szakmai befektetőhöz". Az orosz vezető szerint az van az ügy mögött, hogy "az igazgatóság egyik tagja, Tatyana Taruta a mostani vírushelyzetben megjelent jogszabályokat megsértve próbál igazgatósági, sőt közgyűlési döntéseket hozni, de erre nincsen joga".

A nehéz anyagi helyzetben lévő Dunaferr korábban elbocsátott 350 munkavállalót, és felbontott minden kollektív szerződést, miközben nem tárgyalt a szakszervezetekkel.

hirdetés



hirdetés