A Lenovo zárt ajtók mögött mutatta meg többek közt a 24.hu-nak, hogy milyen újdonságokat tartogat a berlini IFA nevű techexpóra, természetesen láthattunk mobiltelefonokat is a legújabb notebookokon túl. Ahogy a cég előadásában hangsúlyozta: az egykor dicsőségesebb Motorola márka alatt elsősorban középkategóriás készülékekkel próbálják megfogni a fiatalokat, ám ettől még egy prémium névről van szó, amit idén egy erősebb ligában versenyző, felső-középkategóriás modellel kívánnak még inkább tudatosítani.

Ahogy neve is sejteti, a Motorola One Zoom a kamerás képességekkel szeretne kitűnni,

a cég képviselői is ezt emelték ki fő vonzó tulajdonságként a sajátos szatén textúrás hátlap mellett. A hátlap valóban egy mai csúcsmobilt idéz: az ide pakolt négy szenzort négyzet alakban rendezték el, ahogy azt a Huawei is megoldotta a P30 Prón.

A rendszer része

  • egy 48 megapixeles főegység, amit f/1,7 rekeszérték jellemez, és az optikai képstabilizátor is adott,
  • egy 16 megapixeles, 117 fokos ultraszéles látószögű kamera,
  • egy 8 megapixeles telefotó lencse,
  • és egy 5 megapixeles mélységérzékelő.

A Lenovo elmondása szerint különösen nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a mobil rossz fényviszonyok közt is jó minőségű képeket lőjön, az éjszakai képekhez szánt night vision mód 8 különböző kockából rakja össze a végső alkotást. Bár ezt nem volt szerencsénk élesben tesztelni, de a prezentációban mutatott valódi képekkel szemléltetett összehasonlítások szerint valóban látványos a különbség a mód aktiválásával. A kameraszoftver természetesen élvezi a mesterséges intelligencia előnyeit, és adott az optikai képstabilizáció az elmosódott képek megelőzésére.

Fotó: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

A 8 megapixeles telefotó kamera háromszoros optikai és tízszeres hibrid zoomra képes, ami elősegíti a részletgazdag fotók rögzítését. A 48 megapixeles szenzorral kapcsolatban persze meg kell említeni, hogy a valóságban 12 megapixel felbontású képek maradnak a pixelösszevonás után, melynek során négy pixelből egyetlen jó minőségű, zajcsökkentett pixel lesz. Az 5 megapixeles mélységérzékelő pedig a bokeh effektet teszi látványosabbá (ezzel az effekttel érhető el, hogy fotózáskor csak a kép alanya látszódjon élesnek, a háttér pedig elmosódjon).

Előlapi fronton egy 6,4 hüvelykes MaxVision OLED panel szolgál, ami széltől-szélig nyúlik (a kijelző-test arány 85 százalék), és fullHD felbontást (2340 x 1080 pixel) produkál, és a ma trendeknek megfelelően ott a kijelző tetejéről benyúló notch is, ami egészen apró méretű, ide került a 25 megapixeles szelfikamera. Az ujjlenyomat-olvasó a kijelzőbe épült be (a szenzor gyorsaságát és pontosságát sajnos nem volt módunk tesztelni a kiállított modellen), amit gépi tanulás támogat abban, hogy minél gyorsabban felismerje a tulajdonost, biometrikus azonosítás terén pedig adott még az arcfelismerés is.

6 Fotó megtekintése

Kipróbáltuk a legújabb Motorolát, ami négy kamerát is kapott

Fotó: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

Még több

Fotó: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

Még több

Fotó: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

Még több

Fotó: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

Még több

Fotó: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

Még több

Fotó: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

Még több

A mobil fogása első benyomásaink alapján kifejezetten kényelmes, nekünk főleg az tetszett, hogy a mai csúszós, ujjlenyomatgyűjtős modellektől eltérően itt biztos a tapintása a készüléknek. A szaténes textúrájú hátlap (amire Gorilla Glass 3 került) tetszetős, ez a matt kialakítás lényegében fityiszt mutat az ujjlenyomatoknak. És ha már a külsőnél tartunk: a hátlapi kamerarendszer alá helyezett látványos Motorola logó több célt is szolgál azon túl, hogy ismét tudatosítani szeretné a felhasználókban a márka nevét, egyben ledes értesítési fényként is szolgál.

A készülék belsejébe egyébiránt nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 675 lapka került Adreno 608 grafikus gyorsító társaságában, emellé 4 GB RAM és 128 beépített tárhely került. Simből kettőt helyezhetünk bele, vagy választhatjuk, hogy egy SIM mellé egy mikroSD-t csúsztatunk. Természetesen nem fért bele minden a költségvetésbe, így IP-minősítettséget nem kapunk, csak P2i vízlepergető nano bevonatot. A Motorola One Zoomba egy 4000 milliamperórás telep került, ami állítólag annyi szuflát ad, hogy két napig is kibírja a nyomkodást egy töltéssel (feltételezzük nem a heavy usereknél), és támogatott a gyorstöltés is, amit Lenovóéknál TurboPower néven emlegetnek.

A Motorola One Zoom szeptember ötödikétől érhető el Brazíliában, Mexikóban, Argentínában és számos Latin-Amerikai országban, egy nappal később pedig Európában is startol 429 eurós (kb. nettó 135 ezer forint) áron. A Lenovo magyar képviseletétől viszont azt a választ kaptuk, hogy Magyarországon nem lesz elérhető a készülék.

Motorola One Zoom specifikációk

  • Rendszer: Android 9.0 Pie
  • Processzor: nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 675
  • RAM/ROM: 4 GB / 128 GB
  • Méretek: 75 x 158 x 8,8 mm
  • Súly: 190 gramm
  • Kijelző: 6,39 hüvelykes OLED, U-alakú notch-csal, full HD felbontás, 19:9 képarány
  • Akkumulátor: 4000 mAh; 15W-os gyorstöltés
  • Hátlapi kamerarendszer: 48 MP kamera (f/1,7); 16MP ultraszéles kamera (117 fok); 8 MP telefotó kamera (3x optikai zoom); 5 MP mélységérzékelő
  • Előlapi kamera: 25 MP, f/2.0
  • Vízállóság: P2i cseppálló nano borítás
  • Csatlakozás: 4G LTE, UMTS, GSM

Ez történt még az IFA-n:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!