Pár csepp kávé okozott riadalmat egy Cancúnból Frankfurtba tartó Condor-repülőjáraton, amelyen 326 utas és a 11 fős személyzet utazott.

Az Airbus A330-243-as gépet egy 49 éves pilóta vezette, aki igencsak tapasztaltnak számít, hiszen több mint 13 ezer órát töltött a levegőben munkája során. Most azonban egy véletlen balesetnek köszönhetően nehéz helyzetbe került.

A személyzet egyik tagja ugyanis egy fedél nélküli pohárkában vitt neki egy kávét, amit a pilóta kicsit kiborított, így az irányító panelre is került az italból, pont arra a részre, amely a kommunikációt teszi lehetővé a pilóták számára.

A pár csepp kávé nagy kárt okozott, hiszen kommunikációs nehézségek adódtak a gépen, miközben az éppen az Atlanti-óceán északi része felett szállt.

Mivel a kiöntött ital forró volt, az irányító panel is túlmelegedett, az egyik gombja ráadásul elkezdett olvadni, az így keletkezett füst miatt pedig a pilótáknak oxigénmaszkot kellett viselniük.

Így nem volt más választás, kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk. Nem sokkal a cél előtt, az írországi Shannon repülőtéren landolt a gép. Szerencsére különösebb probléma nélkül történt mindez, senki nem sérült meg.

Az eset még február elején történt, az angliai székhelyű, repülőgép baleseteket vizsgáló Air Accidens Investigation Branch azonban csak most hozta nyilvánosságra a nem tervezett leszállás okát. Akkor még csak azt lehetett tudni, hogy a pilótafülkében kis mennyiségű füst keletkezett, miután kiömlött valami folyadék, ezért elővigyázatosságból kényszerleszállást hajtottak végre. Miután a szakemberek átvizsgálták a gépet, néhány órán belül folytatódhatott a repülőút Manchesteren keresztül.

A szerv közlése szerint a légitársaság már változtatott az italok felszolgálásának rendszerén, hogy ne történjen több hasonló baki. Arra is rendszeresen figyelmeztetik a repülők személyzetét, hogy hívják fel a pilóták figyelmét arra, hogy fokozottan ügyeljenek a folyadékokra a pilótafülkében.

Forrás: CNN, címkép: illusztráció (Wikipédia)