Fojtott nevetés hallatszott a teremben, amikor von der Leyen elárulta, mi lesz Várhelyi dolga. A Fidesz embere nem éppen a legerősebb pozíciót kapta.


Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kedden bemutatta, hogyan nézne ki a megújuló testület – számol be a Telex. A tagokat a tagállami kormányok jelölhetik, de a bizottsági elnök oszthatja be, kinek milyen területet szán és hogyan nézzen ki a testület

Von der Leyen arról beszélt, hogy Várhelyi felelne az „európai egészségügyi unió” felépítéséért, valamint azért, hogy folytassák a munkát a rák ellen és a preventív egészségügyért.

Az egészségügy alapvetően nemzeti hatáskör, így gyenge portfóliónak számít. Várhelyi 2019-ben még fajsúlyosabb területet kapott, a bővítési és szomszédságpolitikát.

A politikusnak egyébként nincs kint jó híre a lap szerint: állítólag durván beszél a beosztottjaival, de olyan is volt, hogy bekapcsolva felejtett mikrofonnal tett megjegyzést az EP-képviselőkre. Sok kritika érte azért is, mert a pozíciója ugyan semlegességet kívánt volna, Várhelyi a fideszes külpolitikát képviselte.

Von der Leyen az Európai Parlamentben – miután egyeztetett az EP-frakciók vezetőivel – hangsúlyozta, hogy a testület összetételét a prioritásai határozzák meg, köztük a demokrácia védelme, és mindegyik biztos egyenlő. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy eredetileg kevés nő lett volna a testületben, ezért a tagállamokkal keményen dolgoztak az arányok javításán.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!