Ha valaki vegán, attól még nem hal éhen. Attól, hogy valaki csak zöldséget eszik, még nem lesz vegán. Attól, hogy valakinek tízezernél is több követője van, még nem lesz okos. Az étkezési zavar betegség, nem kultúra.


Július 21-én meghalt egy csak nyers vegán ételeken élő influenszer, akinek több mint 10 000 Instagram-követője volt. Halálát minden bizonnyal kimerültség és éhezés okozta, írja a Daily Mail.

Az Oroszországból származó és a közösségi médiában Zhanna D'Art néven ismert Zhanna Samsonova tíz éve nyers növényi alapú étrendet folytatott, amely gyümölcsökből, napraforgómagcsírákból, gyümölcsturmixokból és gyümölcslevekből állt.

A 39 éves nő időnként „száraz böjtöt” folytatott, amikor napokig semmit sem evett és ivott. Az utóbbi hat évben vizet egyáltalán nem, csupán gyümölcs- és zöldséglevekből nyerte magának a folyadékot.

Barátai és családja óva intették veszélyes életmódjától, édesanyja sem helyeselte lánya szélsőséges étrendjét, és megpróbálta meggyőzni, hogy kiegyensúlyozottabb étkezési szokásokat vezessen be, mindezeket azonban Samsonova ellutasította.

"Ez csak tiszta éhezés, nem egészséges, nyers vegán étrend. Sajnálom, hogy rosszul végződött. Bárcsak kimenekíthettelek volna az étkezési zavarodból."

Samsonova halálának hivatalos okát még nem határozták meg, mivel családja bürokratikus akadályokat leküzdve próbálja visszajuttatni a holttestet Oroszországba.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!