Észak-Korea sikeresen hajtotta végre harmadik hiperszonikus rakétatesztjét, amelyet Kim Dzsongun legfelsőbb vezető személyesen irányított a húga, Kim Jodzsong és más vezető tisztségviselők mellett - írja a helyi médiára hivatkozva a North Korean News. Ez volt az első olyan rakétateszt, amelyen Kim hivatalosan is részt vett 2020 márciusa óta, noha állítólag tíznél több rakétatesztet hajtottak végre azóta, beleértve a múlt heti és a 2021 szeptemberi hiperszonikus teszteket. A helyi forrás szerint a hiperszonikus robbanófej kedden sikeresen elvált a rakétától, és mintegy 1000 km-t repült, hogy elérje célpontját a keleti partoknál lévő vizeken.


A teszt célja a kifejlesztett hiperszonikus fegyverrendszer általános specifikációinak végső megerősítése volt, ami világosan bizonyította az eszköz kiváló manőverezőképességét

- áll a jelentésben.

Kim Dzsongun a hírek szerint elégedett volt a teszttel, és kijelentette, hogy a tavaly januári pártkongresszuson prezentált katonai fejlesztésben a hiperszonikus fegyverfejlesztés területe "az öt fő feladat közül a legfontosabb, stratégiai feladat volt". A diktátor ezzel együtt a hadsereg további korszerűsítésére szólított fel, hozzátéve, hogy a védelmi kutatásokban további sikereket vár abból a célból, hogy drasztikusan erősíteni tudják az ország elrettentő erejét. Ez a kijelentés további fegyvertesztek lehetőségét vetíti előre.

A tesztindítás után az észak-koreai elnök a fegyverkutatás és -fejlesztés vezető szakembereivel Phenjanban ünnepelt és készített csoportképet. Pak Jongcson azonban, aki a 2021. szeptemberi tesztet hivatalosan irányította, nem szerepelt a keddi tesztről készült jelentésben és a fotókon sem.

A dél-koreai hadsereg vezérkara kedd reggel közölte, hogy Észak-Korea 7 óra 30 perc körül indította el a rakétát az ország északnyugati részén fekvő Dzsagang tartományból.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője a lap kérdésére azt közölte, hogy Washington elítéli történteket, és a rakétakilövést a nemzetközi közösség elleni fenyegetésként valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankcióinak megsértéseként értelmezi. Az amerikai külügy közölte azt is, hogy továbbra is elkötelezett a konfliktus diplomáciai kezelése mellett, és felszólította Észak-Koreát, vegyen részt a párbeszédben.

Az Európai Unió hasonló nyilatkozatot adott ki, ebben többek között az áll, hogy amíg az ország nem teljesíti az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatai szerinti kötelezettségeit, az EU továbbra is szigorúan végrehajtja az Észak-Korea elleni szankciókat, és másokat is erre ösztönöz.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!