Az észak-koreai diktátor mindezt azután mondta, hogy hétfőn ballisztikus rakétakilövést hajtottak végre.


Phenjan nem habozna nukleáris támadást indítani, ha egy ellenség nukleáris fegyverekkel provokálná, idézte csütörtökön az állami média Kim Dzsongunt. Az észak-koreai vezető mindezt akkor mondta, amikor személyesen találkozott a hétfői sikeres interkontinentális ballisztikus rakétakilövésben részt vevő katonákkal, írja a Reuters.

A diktátor szerint a hétfői kilövés megmutatta a hadsereg nagyfokú mobilitását és gyors támadási képességét, egyúttal további erőfeszítésekre szólított fel a harci hatékonyság erősítése érdekében, jelentette a KCNA hírügynökég.

Észak-Korea a hétfői rakétakilövést a fokozódó amerikai ellenséges viselkedése miatt hajtotta végre. Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán vezető diplomatái szerdán közös nyilatkozatban ítélték el Észak-Korea legutóbbi ballisztikus rakétaindításait, és felszólították Phenjant, hogy folytasson „előfeltételek nélküli érdemi párbeszédet”.

Kim Jo Dzsong, az észak-koreai vezető nővére nyilatkozatban bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát, amiért kedden összeült a rakétakilövés miatt. Szerinte országa csak védelmi gyakorlatot hajtott végre.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán szerdán közös légi hadgyakorlatot tartott egy amerikai bombázógép részvételével a Koreai-félsziget közelében. Ez a legújabb amerikai stratégiai eszköz, melyet Washington a Szöullal közös védelmi készültség fokozására vetett be.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!