Több mint kilencven éve veszett nyoma Egon Schiele osztrák festő Leopold Czihaczek a zongoránál című képének, amelyre most egy magángyűjteményben bukkantak rá, így került a bécsi Leopold Múzeumba. Az intézmény nemcsak kiállítja a képet, de a saját NFT-kollekciójukhoz is hozzáadják - írja a Guardian.

Schiele még 1907-ben, 17 évesen festette meg a portrét nagybátyjáról, aki 15 éves korától a gyámja is volt. A festményről nem sok információ maradt fent, legutoljára egy 1972-es katalógusban írtak róla. Eddig csak a róla készült vázlatok alapján sejtették, hogy létezik egy ilyen kép, egy 1930-as fotón pedig maga a kép is látható egy helyiség falán. Most egy magángyűjteményben bukkantak rá a képre, a tulajdonosai pedig hozzájárultak ahhoz, hogy a képet kiállítsák.

A kiállítás mellett a kép bekerül a múzeum Schiele 24 alkotásából álló NFT-gyűjteményébe is. Az NFT, a non-fungible token, avagy nem helyettesíthető token egyre elterjedtebb a múzeumok körében is, a bécsi Klimt-múzeum például Gustav Klimt egyik leghíresebb festménye, A csók NFT-darabjait lehetett megvenni az idei Valentin-napon. Arról, hogy mi is az NFT pontosan, itt írtunk korábban:

Kapcsolódó

Minden nap hallasz róla, de fogalmad sincs, hogy micsoda: bemutatjuk az NFT-t

Egyre többször hallani a kriptopénzes körökben beindult befektetési módszerről, az NFT-ről, ezért összeszedtük, mit érdemes tudni róla.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!

Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek

Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!

Megrendelem
ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!