Először állt a nyilvánosság elé Sally Challen azok után, hogy júniusban szabadlábra helyezték. A 66 éves nőt nyolc éve ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre, miután reggeli közben közel húsz kalapácsütéssel agyonverte a férjét. A The Sun beszámolója szerint a nő most rövid nyilatkozatot tett, ebben többek között elismerte, hogy a meggyilkolt férje férje korábban pszichológiailag terrorizálta, tinédzser korában abortuszra kényszerítette, rendszeresen zaklatta a súlya miatt, valamint folyamatos nőügyeivel és hazugságaival becsapta.

Ennek ellenére könnyek között úgy fejezte be a nyilatkozat felolvasását, hogy

"Még mindig nagyon szeretem Richardot, rettenetesen hiányzik, és azt kívánom, bárcsak ne történt volna meg ez az egész. Ő az én részem."

Sally és Richard röviddel a gyilkosság előtt költöztek újra össze Surreyben. Úgy tervezték, hogy felszámolják angliai életüket és nemsokára Ausztráliába költöznek.

A végzetes reggelen a férfi baconös rántottát akart enni, de nem volt otthon hozzávaló, ezért elküldte a feleségét a boltba. Miután Sally visszaért, gyanút fogott, hogy miért kérte erre a férje. Titokban ellenőrizte Richard telefonját, feltűnt neki, hogy a férfi a távolléte alatt beszélt egy nővel, akivel korábban viszonya volt. Amikor Sally kérdőre vonta a férjét, Richard csak annyit mondott, hogy ne ellenőrizgesse őt.

A nő elkészítette a reggelit, majd miközben a férfi evett, egy kalapáccsal tizennyolcszor fejbe verte, konyharuhát tömött a szájába, a testet pedig egy régi függönybe csavarta. A holttestre egy cetlit dobott, amire csak annyit írt: "Szeretlek, Sally".

Ezek után elmosogatott, hazament a saját lakásába, majd miután másnap elvitte a fiát dolgozni, elindult, hogy öngyilkos legyen. A rendőrség végül Sussexben talált rá egy szikla peremén, miután az unokatestvérének telefonon mindent bevallott. A rendőrök két órán keresztül beszélték le Sallyt az öngyilkosságról.

A kétgyerekes nőt 2011-ben ítélték életfogytiglanra gyilkosság vádjával. Szabadulását egy olyan törvénynek köszönheti, ami akkor még nem is létezett, amikor börtönbe került. A 2015-ben elfogadott törvény szerint a mentális, pszichológiai manipuláció is családon belüli erőszaknak számít. A nő ügyvédei ennek segítségével érték el, hogy nyolc évvel a büntetés megkezdése után végül idén nyáron szabadlábra helyezték Sally Challent.

Az ítéletet jogi bravúrnak tartják a szakemberek.