Senkinek nem mondunk újat azzal, hogy a nagy internetes cégek pszichológiai fogásokat is alkalmaznak annak érdekében, hogy rávegyenek minket a szolgáltatásuk, vagy bizonyos funkcióik minél gyakoribb használatára. Ilyen apró, de hatásos elem az aprócska, piros értesítési pötty, amit előszeretettel alkalmaznak fejlesztők mobil platformokon.


A Facebook felismerte, hogy a funkció több okból is kontraproduktív, mert amellett, hogy szorongáshoz és figyelemeltereléshez vezethet, a felhasználók immunissá válhatnak rá. Ha folyamatosan piros pöttyök ugrálnak ki a kijelzőn, egy idő után már fel se tűnnek a nagy zajban a releváns figyelmeztetések. A cég megerősítette, hogy kicsit több kontrollt adna a felhasználók kezébe ilyen téren, már amennyiben ők szeretnék.

Facebook is testing the ability to toggle Notification Dots of the specific tab in the app

This should address the long annoyance of tabs showing notification dots that don't spark joy for the user pic.twitter.com/vtBLkbjKtE

- Jane Manchun Wong (@wongmjane) June 1, 2019

A Facebook mobilappjában hamarosan részletekbe menően lehet majd beállítani, hogy milyen típusú tartalmakkal kapcsolatban szeretnénk Notification Dot-ot kapni a közösségi oldal nyitóképernyőjén, így tényleg csak a számunkra fontos eseményekre hívja fel a figyelmet az app. Hogy ezek éppen a csoportokba érkező kommentek, vagy az új videók, az tőlünk függ.

A Facebook szóvivője szerint sok embert nyugtalanít, ha piros pöttyök folyamatosan szuggerálják arra, hogy dolgokat nyissanak meg, ők pedig szeretnének figyelni az emberek "digitális jóllétére", és hogy minél értékesebben töltsék el az időt appon belül.

Az újítást korábban Jane Manchun Wong fejlesztő is kiszúrta az alkalmazás forráskódjában, de a cég megerősítésével immár bizonyossá vált a létezése. Az újítást szűk körben már tesztelik, idővel pedig mindenki számára látható lesz az Beállítások és Adatvédelem menüben található értesítési beállítások alatt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!