Rendhagyó eseménnyel kezdődött az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatója, amelyen megjelent Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki az utóbbi időben ritkán jelent meg nyilvánosan. A tárcavezető nyilatkozatot tett a koronavírus-járvány elleni védekezésről. Elmondta, hogy néhány magyar kórház nővérei és orvosai három hete heroikus küzdelmet folytat a vírus megfékezése érdekében. A járvány első időszakát európai országokkal összehasonlítva Magyarország kedvezően vészelte át. Ez Kásler szerint a kormányzati intézkedéseknek köszönhető.

Mint mondta, a csoportos megbetegedések fázisában az egészségügyi rendszert a tömeges - akár több ezres - megbetegedésekre kell felkészíteni.

A miniszter közölte, a magyar kormány a fertőzés eddigi szakaszáig minden lehetséges pénzösszeget az egészségügyi rendszer rendelkezésére bocsátott. Megismételte, hogy kerülni kell a találkozásokat, főleg az idős emberekkel: Csak akkor hagyjuk el otthonunkat, ha feltétlenül szükséges, és ahogyan az a szabályok szerint elő van írva. Kásler szerint a magyar egészségügy bizonyított, az abban dolgozók képesek megadni a szükséges kezelést a társadalom számára - mondta.

Ezután Kiss Róbert rendőr alezredes beszélt az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett kijárási korlátozásról, ami szombaton lép életbe. Ezzel összefüggésben elmondta az egyenruhások lojális, empatikus és segítségnyújtó rendőri jelenlétére lehet számítani. Hozzátette, a különleges jogrend törvényi lejárta ellenére a rendőrség továbbra is ellenőrzi a karanténban tartózkodókat, és a határellenőrzés sem áll le. Az alezredes elmondta, eddig

  • 5032 alkalommal rendeltek el hatósági karantént, ezt 39 ezerszer ellenőrizték.
  • 163 esetben indítottak szabálysértési eljárást, 32 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.
  • Üzletek nyitvatartása 44 feljelentést tettek, 25 esetbe volt helyszíni bírság.

Csak az egy háztartásban élők sétálhatnak együtt, másoktól másfél méter távolságot kell tartani - itt vannak a kijárási korlátozás részletszabályai

Boltba, gyógyszertárba menni szabad, de 9-12 között csak a 65 év felettiek, előtte és utána csak az annál fiatalabbak lehetnek az üzletekben. Piacra, fodrászhoz, manikűröshöz lehet menni. Félmilliós pénzbírságot is kaphat, aki megszegi a korlátozásokat.

Müller Cecília tiszti főorvos arról beszélt, hogy az elmúlt 24 órában háromszázra emelkedett a száma a fertőzötteknek. Jó hír viszont, hogy nem volt haláleset az elmúlt napon, továbbá 34-re emelkedett a meggyógyult páciensek száma. Mint mondta, fontos határozatot hozott, mert rendkívüli intézkedésre volt szükség, hogy az országgyűlés döntéséig fenntarthatóak legyenek a védekezéshez szükséges intézkedéseket. Ebben megtiltotta a külföldiek Magyarországra történő beutazását, kivéve néhány esetet, amelyek például az áruszállítást teszik lehetővé. De a külföldről hazatérő magyaroknak számára is kéthetes, kötelező hatósági karantént rendelt el.

Megismételte, hogy mindenki maradjon otthon, aki teheti, és főleg az idős emberekkel való találkozást kerülje el mindenki a védelmük érdekében. Müller Cecília tanácsokat is adott a gyermekes családoknak, mint mondta, a gyerekeknek szükséges mozgásteret meg kell adni, ki kell őket vinni a szabadba, de ezt is ellenőrzött módon tegyék, ne csoportosan.

Sajtókérdésre válaszolva elhangzott az is, hogy a kijárási korlátozás idején nincs szükség munkáltatói igazoláshoz azoknak, akik továbbra is dolgozni járnak.

Továbbá kiderült az is, hogy a kijárási korlátozás szükség esetén meghosszabbítható.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!