Húsz új növény- és állatfajt fedeztek fel tudósok az Andokban található Zongo völgyben, Bolíviában - írja a CNN.

A bolíviai fővároshoz, La Pazhoz közeli völgy a régió szíve. A hegyvidékre szerencsére jellemző a biológiai sokféleség, rengeteg különböző élőlény él ott, de még most is sikerül újabbakra bukkanni.

Az ottani felhőerdőkben (olyan erdők, ahol a hegyek olyan magasak, hogy elérik a felhőket) fedezték fel például a "hegyi fer-de-lance viperát", a "bolíviai zászlós kígyót" és a "lilliputi békát", de új orchidea- és pillangófajokat is azonosítottak.

Az expedíció egyébként még 2017 márciusában történt, a tudósok két héten keresztül vizsgálták a völgy élővilágát, de csak most tették közzé, miket tapasztaltak.

"Nem számítottunk arra, hogy ennyi új fajt találunk, és olyan fajokkal is találkozunk, amelyeket kihaltnak gondolt a világ"

hirdetés

- mondta el Trond Larsen, a kutatás egyik vezetője, a Conservation International nevű nonprofit környezetvédelmi szervezet képviselője.

Néhány új felfedezésükről részletesebben is beszélt.

A hegyi fer-de lance vipera olyan mérgeskígyó, amit a fején lévő agyarak és hőérzékelő gödröcskék segítik a zsákmányszerzésben. Ez a faj korábban ismeretlen volt a tudomány számára, de a 2017-es expedíció óta az Andok más részein is megtalálták.

Fotó: Conservation International/Trond Larsen

A bolíviai zászlós kígyó a feltűnő vörös, sárga és zöld színéről kapta a nevét. A kutatók az általuk vizsgált hegy legmagasabb részén, sűrű aljnövényzetben bukkantak rá.

A lilliputi béka a világ legkisebb kétéltűinek egyike a tudós szerint, ugyanis csak 1 centiméter hosszú. De nemcsak a mérete miatt szinte lehetetlen észrevenni, hanem barna színe miatt is, amelynek köszönhetően remekül tud rejtőzködni a vastag moha- és talajrétegekben. A hangja alapján még beazonosítható lenne, de amint a kutatók a közelébe értek, elcsendesedett.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés