A düsseldorfi beteg még 2013-ban csontvelőátültetésen esett át. Mára kutya baja, és a leukémiának is búcsút intett.


A düsseldorfi betegként ismert férfi lett a harmadik páciens, aki teljesen kigyógyult a HIV-fertőzésből, miután őssejt-transzplantáción esett át, amely egyben a leukémiáját is kezelte – közölték a Nature Medicine folyóiratban egy tanulmányban, amit a yahoo.com írt meg.

Korábban két másik HIV-fertőzött és rákos esetről, egy berlini és egy londoni betegekről is beszámoltak tudományos folyóiratokban, akiket a nagy kockázatú eljárást követően gyógyultnak nyilvánítottak.

2013-ban csontvelőátültetésen esett át, amely során egy olyan női donor őssejtjeit használták, akinek CCR5 génjében ritka mutáció volt. A mutációról kiderült, hogy megakadályozza a HIV bejutását a sejtekbe.

A düsseldorfi beteg ezután 2018-ban abbahagyta a HIV elleni antiretrovirális terápiát. Négy évvel később a vizsgálatok már nem találták a nyomát a HIV visszatérésének.

A tanulmány szerint az eset "értékes felismerésekkel szolgál, amelyek irányadóak lesznek a jövőben a gyógyítási stratégiákban". A ritka CCR5 mutációval rendelkező csontvelődonor megtalálása szintén nagy kihívást jelenthet.

A beteg egyébként azt mondta, hogy "büszke a világszerte dolgozó orvoscsapatra, akiknek sikerült meggyógyítaniuk a HIV-ből és egyúttal a leukémiából is".


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!