Kiengedték az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből a 2016-os Teréz körúti robbantással vádolt férfit – tudta meg a 24.hu.

Az életfogytiglanra ítélt férfit már vissza is vitték Vácra, ahol a kórházba szállítása előtt tartották fogva.

"Úgy tudjuk, hogy egyfős zárkában helyezték el, folyamatos megfigyelés alatt tartják és kamerával lesik minden mozdulatát. Jelenleg jól van és állítólag nincs vele semmi gond. A napi egyórás sétára is szívesen kimegy a börtön udvarára" - írja a 24.hu.

A férfi apja a lapnak azt mondta:

"Beszéltem a fiammal azóta, hogy visszakerült. Azért is viselkedik normálisan, mert tudja, hogy a Kúriára visszük az ügyet. Ez egy színjáték volt, minden kétséget kizáró bizonyítást szeretnénk."

A robbantással vádolt fiatal férfit márciusban ítélték életfogytiglanra, legkorábban 30 év után szabadulhat. A vád szerint 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített és működésbe hozott pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt azért, hogy megszerezze fegyvereiket. A rendőrök életét csak a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg.

A férfi a nyomozás során mindent beismert, a büntetőper első tárgyalásán azonban visszavonta beismerését, és egy idő után már nem is kívánt részt venni a tárgyalásokon. Elmeállapotát szakértő vizsgálta.

Amikor a másodfokú ítéletet, az életfogytiglani büntetést ismertette, Kalina József bíró az indoklásában kiemelte, hogy bár nem szokás kísérleti szakaszban maradt bűncselekményért életfogytiglani fegyházat kiróni, "tekintettel az elkövetés gátlástalanságára és arra, hogy olyan hétvégi időpontban történt a robbantás, amikor sokan voltak a helyszínen, indokolt a büntetés".