A legális migráció szabályozásának enyhítését egyrészt az egyre növekvő munkaerőhiány, másrészt az európai társadalmak elöregedése tette szükségessé.


Ugyanakkor létezik legális migráció is, amely jóval kevésbé kerül a figyelem középpontjába - írja a portfolio.hu. A legális migráció szabályozásának enyhítését egyrészt az egyre növekvő munkaerőhiány, másrészt az európai társadalmak elöregedése tette szükségessé. Európában a népesség gyorsan öregszik, miközben a születési arányszám tartósan alacsony. 2050-re az EU lakosságának várhatóan egyharmadát teszik ki a nyugdíjasok.

Magyarországon az Európán kívülről érkező ellenőrizetlen migrációt éveken át ellenző Fidesz-KDNP kormány – a hazai munkaerőhiány kezelésére – 2023 őszén az uniós irányelvekkel összhangban álló törvénytervezetet nyújtott be a vendégmunkások foglalkoztatásával kapcsolatban. A tervezet szerint először minden egyes álláshely esetében meg kell vizsgálni, hogy van-e magyar munkavállaló, ha igen, akkor őt kell alkalmazni, és csak ha nincs, akkor lehet vendégmunkást foglalkoztatni.

A külföldiek több mint 93%-a (35,1 millió fő) azokban az országokban él, amelyek 2004 előtt is tagjai voltak az Uniónak. (pl. Németország, Ausztria, Franciaország, Olaszország, Belgium), míg az új EU tagországokat 2,3 millió külföldi választja.

A magyarok hagyományosan német nyelvterületen próbálkoznak, de az elmúlt években egyre többen választották a brit szigeteket is. Ezt bizonyítja, Nagy-Britanniába az EU-ból való kilépésük idején a magyarok a 10. legtöbb jelentkezést adták le, összesen 181 490 fő kért letelepedési engedélyt.

A Magyarországra vonatkozó adatokból az tűnik ki, hogy

A Budapest központúság néhány esetben kifejezetten látványos, például a távol-keleti (mint a kínai, az indonéz vagy a vietnámi) állampolgárok esetében (84-88%), de megfigyelhető az olasz, a brit, a francia, az amerikai vagy a lengyel letelepedőknél is (75-80%). Ettől eltérő területi mintázat rajzolódik ki a szerb, a szlovák és az ukrán állampolgárok letelepedésénél, akik jelentős részben a térben közeli, határ menti megyékben élnek

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!