Pénzbüntetést kapott az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő, az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogerősen 300 ezer forint megfizetésével büntette az intézményt, egy vendég panasza alapján. Egy sztómazsákos (végleges bélkihelyezés) beteg tett bejelentést, miután tavalyelőtt a fürdő két alkalmazottja - a többi vendég panaszaira hivatkozva - kiküldte őt a medencéből.

Annak ellenére, hogy a férfi pólóban és a szennyezést megakadályozó sztómadugóval ment fürdeni.

A férfinak ugyan felajánlották, hogy visszakapja a jegy árát, de ő úgy vélte, hogy az egészségi állapota miatt megsértették vele szemben az egyenlő bánásmód követelményét. Ezért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

A fürdő egészségügyi alapú megkülönböztetés miatt kapott bírságot,

amit nem fogadott el, ezért a Fővárosi Törvényszék fordult. Az ügy végül pénzbüntetéssel zárult, és újra fogadnia kell a beteget.

Bár a fürdő az eljárását közegészségügyi-higiénés, és esztétikai szempontokkal indokolta, de a hatóság szerint a sztómás betegek ma már olyan eszközökkel rendelkeznek, amivel teljes életet élhetnek. Ezen kívül a kérelmező háziorvosa is úgy nyilatkozott, hogy betege biztonságosan használja a sztómazsákot és a fürdő kifejezetten ajánlott számára.

Bár a többi vendég komfortérzetének biztosítása is fontos, de ez nem indokolja, hogy kizárják az eltérő elváltozással együtt élő embereket.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság mindezek alapján döntött úgy, hogy a fürdő megsértette a vendég egyenlő bánásmód követelményét, mikor a férfit egészségi állapota miatt kiutasította a vízből.

Fotó forrása: Google Maps