Leonard Cohen klasszikus dala, a Hallelujah zárta Donald Trump beszédét a csütörtöki Republikánus Nemzeti Konvención (RNC), amely az amerikai elnökválasztási kampány egyik kulcseseménye. A kanadai zenész rajongói természetesen kiakadtak, főleg, hogy a dal nem egyszer, de mindjárt kétszer hangzott el a rendezvényen. Mások azt a finom ellentmondást emelték ki, hogy egy kanadai előadó kissé cinikus hangvételű dala zárta Trump meglehetősen túlfűtott patrióta beszédét.


Tory Kelly, akinek a feldolgozásában elhangzott a dal, gyorsan reagált a Twitteren kitört viharra, hangsúlyozva, hogy sem ő, sem a stábja nem kapott felkérést a dal használatára. Leonard Cohen ugyan 2016-ban meghalt, de alighanem ő sem örült volna, minthogy köztudottan nem támogatta Trump megválasztását, sőt, sokan máig keserű poénként emlegetik, hogy Cohen épp egy nappal Trump megválasztása előtt halt meg, mintegy elmenekülve az elől, hogy a Trump-érában kelljen élnie.

Egyébként a Hallelujah nem először kerül olyan környezetbe, ahol láthatólag nem igazán értik a dal üzenetét: felemelőnek, sőt, néhol vallásosnak hiszik, miközben valójában a dal egy szakítást, annak csalódását, őszintétlenségét és egy bukott kapcsolatot énekel meg.

Egyébként nem csak Cohen dalát használták engedély nélkül a rendezvényen, ugyanaznap este Ivanka Trump Elton John I'm Still Standing című slágerére vonult fel a színpadra, ami szintén érdekes választás: egy nyíltan meleg és meglehetősen liberális gondolkodású brit daláról beszélünk, ugye. Sir Elton egyébként korábban már többször jelezte, hogy nem egyezett bele a dalai használatába, és nem is engedélyezi azt, bár ő annyiban szelídebb volt, hogy nem tartozik azon zenésze közé, akik perrel fenyegették vagy egyenesen beperelték az elnök stábját a dalaik engedély nélküli használata miatt.

Kiemelt kép: RENAULT Philippe / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!