Több oka van, hogy a külföldi termékek olcsóbbak a hazaiaknál, ugyanakkor a beszállítók szerint a Lidl megszegte korábbi ígéretét. Az üzletlánc a nehéz gazdasági körülményekre hivatkozik.


Augusztus 30-án hangzatos címmel, „Hadat üzent a Lidl a magyar beszállítóknak” felütéssel jelentetett meg cikket a vg.hu. A lap újságírója utánajárt, hogy a diszkontláncban 10-30 százalékkal olcsóbban lehet német darált sertéshúst venni, mint magyart.

A cikk szerint a Lidl így akarja megnyerni a kiélezett árversenyt, miközben a szakma attól tart, az import letöri a hazai árakat és a termelők még rosszabb alkupozícióba kerülnek a kiskereskedelmi óriással szemben.

A Portfolio szerint a magyar beszállítók alaposan felháborodtak, mert

A Lidl szerint ugyanakkor „a diszkontlánc 2021. novemberi vállalása óta jelentős mértékben megváltozott a gazdasági helyzet. A háború kitörése, az infláció, valamint az energetikai árak drasztikus növekedése mind hatással voltak az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére”.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a német hús alacsony ára részben a méretkülönbségekből adódik: a németországi sertésvágóhidak között van olyan szereplő, amelyik önmagában nagyobb, mint a magyarok együttvéve.

A Portfolio szerint a nagyon alacsony árak azért is veszélyeztetik a magyar beszállítókat, mert jelenleg az élő sertés kilogrammra számított ára 750 forint körül van és mire eljut egy kiskereskedelmi lánc hűtőjébe, az állatot le kell vágni, fel kell dolgozni, a húst csomagolni és elszállítani. Az is félő lehet, hogy ha a Lidl polcain tartósan maradnak az importtermékek, a többi áruházlánc is rákényszerülhet, hogy olcsó külföldi hús után nézzenek a drága hazai helyett.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!