Törökország sürgeti az Európai Uniót, hogy a méltányos teherviselés és a felelősségmegosztás elvének megfelelően nyissa meg a legális migrációs útvonalakat a szíriai menekültek előtt. Erről Fuat Oktay török alelnök beszélt még tegnap a Hürriyet Daily News című angol nyelvű török hírportál szerint egy konferencián.


A török alelnök arra szólította fel a tagállamokat, hogy konkrét kötelezettségvállalásokkal vegyenek részt az önkéntes, humanitárius befogadási mechanizmusban, és növeljék a menekültek letelepedésére vonatkozó kvótáikat. Fuat Oktay erről egy olyan eseményen beszélt kedden Ankarában, ahol az Európai Unió által Törökországnak nyújtott, a menekültekkel kapcsolatos pénzügyi támogatási programról volt szó.

A török alelnök szerint közel négymillió szíriai menekült él Törökországban, ők a terror és üldöztetés elől menekültek el hazájukból. Törökország jelenleg is kilencmillió áldozatnak nyújt segítséget és védelmet, köztük olyanoknak is, akik a szíriai államhatáron belül voltak kénytelenek elhagyni az otthonaikat az embertelen körülmények, legfőképp a háború miatt.

Szomorúan figyeljük a bevándorlókkal szembeni bánásmódot az Égei-tenger és a Földközi-tenger térségében, és azt, hogy miért nem nyújtanak humanitárius támogatást számukra

- jegyezte meg a török államfő helyettese.

Oktay azzal vádolta az EU-t és az ENSZ-t, hogy tétlenül figyelték a humanitárius tragédiát, és nem tették meg a szükséges lépéseket.

"Az a politika, amely szerint Törökország mindenfajta menedékkérőnek és menekülőnek bebocsátást nyújt, te továbbengedni már nem tudja őket, egyszerűen tarthatatlan és embertelen" - tette hozzá.

Törökország kulcsfontosságú tranzitállomás volt az Európába tartó menekülteknek, különösen a szíriai polgárháború legkeményebb éveiben. A polgárháború miatt az ENSZ becslései szerint több százezer ember vesztette életét és több mint tízmillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására Szíriában.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!