A Semmelweis Egyetem két betege kapta meg azt a szérumot, melyet gyógyult COVID-19 páciensek vérplazmájából állítottak elő a hazai kutatóorvosok - olvasható az egyetem 24.hu számára megküldött közleményében.

A Pulmonológiai Klinikán egy 57 éves, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán pedig egy 75 éves férfi betegnek adták be a szérumot, a transzfúziónak szövődménye nem volt.

A közleményben szerepel: a vérplazma-terápia lényege, hogy a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére. A járvány során végzett orvosi vizsgálatok és tudományos kutatások ugyanakkor azt bizonyítják, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az ún. "citokin-vihar" egészséges szérum hozzáadásával visszaszorítható.

Az egyetem felhívja a figyelmet arra is, hogy annak érdekében, hogy még több szérumot állíthassanak elő és még több betegen segíthessenek, továbbra is várják a koronavíruson átesett, gyógyult páciensek jelentkezését. Elsősorban olyan 18 és 60 év közöttiek jelentkezésére számítanak, akik igazoltan gyógyultak, 5-6 hete nem észlelik magukon a tüneteket. A jelentkezőket az [email protected] e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várják.

Tegnap írtuk meg, hogy reprezentatív minta alapján, több ezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd május 1-től Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

17 ezer magyar embert tesztel koronavírusra a négy orvosi egyetem

Május elsejével indulnak a tesztek, a hónap végére már lehetnek eredmények.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: Vérplazmát ad egy nő a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án. Vérplazma adására kérik a koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek a tüneteket enyhítő kísérleti vérplazmaterápia kidolgozásához és alkalmazásához. A terápiát már alkalmazzák egy betegen, akinek a kezelése ígéretes. A donorjelöltek jelentkezését a koronavirusplazma.hu oldalon is várják. MTI/Balogh Zoltán


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!