A III. kerületi polgármester, Kiss László és a XVIII. kerület első embere, Szaniszló Sándor kilép az MSZP-ből, és átáll a DK-hoz - tudta meg az Index.

Mindkét politikus régóta tagja már az MSZP-nek, Kiss László már 1997 óta baloldali ifjúsági szervezetekben politizált, 1999-től 2002-ig az Ifjú Szocialisták budapesti szervezetének elnökségi tagja, majd elnökhelyettese volt, 2004 nyarán beválasztották az Óbudai MSZP elnökségébe, 2008 januárjától a párt óbudai szervezetének alelnöke, kongresszusi küldött is volt.

A lap szerint Szaniszló Sándor távozása is meglepő, hiszen a XVIII. kerületet ősz óta vezető polgármester korábban is meghatározó szocialista politikus volt a kerületben, 2010 előtt nyolc éven át alpolgármester volt.

„Ez annyira szürreális, mintha Baja Feri lépne át Gyurcsány pártjába”

- jegyezte meg az Index egyik informátora.

hirdetés

A lépésekkel tovább gyengülhet az MSZP fővárosi bázisa, míg Gyurcsány Ferenc pártja, amely eddig is jó teljesítményt nyújtott Budapesten, tovább erősödhet.

Kiss László és Szaniszló Sándor közös választ küldtek az Indexnek, amelyben azt írták, átlépésüknek két fő oka volt.

"ez a lépés nem személyes politikai megfontolás, de polgármesterként közvetlen közelről látjuk a méltatlan közalkalmazotti bérek és az alulfinanszírozott egészségügy minden következményét. Ennek megoldásához, akár visszafordításához éppen a DK európai politikája lehet a kulcs."

A két városrészvezető várhatóan a DK helyi pártszervezeteinek döntése után, jövő héten lép be formálisan is a pártba.


hirdetés