A Bizottság szerint fel kéne lépni a fojtogató korrupció ellen, célzottan kéne a szegényebb rétegeket segíteni és felszámolni az oroszoktól való függőséget.


Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az idei országspecifikus ajánlásait, amelyben az EU kilátásait illetően összességében optimisták, de Magyarország esetében nem.

- írta meg a hvg.hu.

Az Európai Bizottság minden évben kiértékeli az uniós tagállamok kormányainak gazdaságpolitikáját és az általuk vezetett ország kilátásait.

Valdis Dombrovskis ügyvezető alelnök szerint a környezeti fenntarthatóság, a termelékenység, a méltányosság és a makrogazdasági stabilitás előmozdítása érdekében közös tettekre van szükség.

"Az európai gazdaság Nagyon jó formában van a kihívások ellenére is, a infláció ugyan még gondot jelent, de a számok már lefelé mutatnak

– mondta Dombrovskis.

Eddig több mint 152 milliárd eurót fizetek ki a reformok és beruházások sikeres végrehajtása érdekében. Fontos szerepel van egy pótlólagos, 20 milliárd eurós forrásnak, a REPowerEU-nak, amely energiaügyekben jelent segítséget, és amelyből Magyarország további 700 millió euróra jogosult, de zárolták ezt is.

Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosa Magyarország esetében komoly aggodalmakat fogalmazott meg.

– jelentette ki. Egyébként ilyen minősítést csak Ciprus kapott, ez Magyarország esetében negatívan változott. Ráadásul a 3 százalékos éves költségvetési hiányra vonatkozó szabályt sem teljesíti Magyarország, de ezzel még 15 tagállam is így van.

Több pontban fogalmazták meg, mit kellene sürgősen tenni a magyar kormánynak:

- Az érvényben lévő energiatámogatási intézkedéseket 2023 végéig meg kell szüntetnie Magyarországnak - vagyis a rezsiharcnak annyi.

- "A nemzeti finanszírozású nettó elsődleges kiadások nominális növekedését 2024-ben legfeljebb 4,4%-ra korlátozza” a kormány, illetve a hatósági ár- és kamatplafonok fokozatos megszüntetése. - Árstopok, kamatstopok kuka.

- Sürgősen teljesíteni kell a bírói függetlenség erősítésével és az Unió pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatosam megkövetelt mérföldköveket. - Igazságszolgáltatás bedarálása, gigakorrupció - meg kell szüntetni.

- Előírták a szociális segélyrendszer megfelelőségének javítását, ideértve a munkanélküli ellátásokat is. Azaz nem lehet a végletekig a legszegényebbekre terhelni mindent.

- Az is ajánlás a bizottság részéről, hogy csökkentse a kormány a fosszilis tüzelőanyagoktól való általános függőséget a megújuló energiaforrások, köztük a szélenergia, a geotermikus és a fenntartható biometán elterjedésének felgyorsításával. Csökkenteni kell az Oroszországtól való függőséget, és javítani kell az energiahatékonyságot, különösen az épületekben, és további erőfeszítéseket kell tenni a teljes gázfogyasztás csökkentésére. - Orosz függőség és energiapazarlás vége.

Ujhelyi István szociáldemokrata EP-képviselő így kommentálta a Bizottság jelentését:

Ujhelyi utalt arra, hogy a magyar kormány oktatással kapcsolatos tavalyi vállalásaiból a Fidesz semmit nem valósított meg.

Az országspecifikus ajánlásokat heteken belül tárgyalják a tagállamok, és valószínűleg el is fogadják.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!