A politikus szerint korai lenne felelősökre mutogatni, de azt nem érti, hogyan lehettek diákok az épületben, miközben felújtás zajlott.


Ahogy arról korábban beszámoltunk: leomlott egy diákotthon egyik fala Székelyudvarhelyen. A balesetben egy 17 éves tanuló életét vesztette, egy diáklány gerinctörést szenvedett, ketten könnyebben sérültek meg. A tragédia összefüggésben lehet egy nemrég megkezdett felújítással.

A Digi24 portálnak hétfő este nyilatkozott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Kelemen Hunor szerint nem szabad lett volna megtörténnie egy ilyen tragédiának. „Ha ilyen munkálatokba kezdünk, hogyan hagyhatunk gyerekeket az épületben?” – tette fel a kérdést az RMDSZ elnöke.

„Nincs nagyobb tragédia egy szülő számára, mint amikor megtudja, hogy a gyermeke meghalt. Ez tragédia, és nem szabadna megtörténnie. Részvétem a családnak! Az egyik lányt gerinctöréssel Marosvásárhelyre szállították, a többiek Székelyudvarhelyen vannak. Néhány napja dolgoznak az épület körül, egy nagy árkot ástak az épület mellett, és két-három napja mondják a gyerekek, hogy megrepedtek a falak. A kérdés az, hogy ki adta ki az engedélyt, ki hagyta a gyerekeket az épületben a munkálatok alatt, és ha a projekt engedélye szerint történtek a dolgok, meg kell találni és meg kell büntetni a felelősöket. Amikor a gyermekemet iskolába küldöm, szeretném tudni, hogy biztonságban van, minden szülő ezt szeretné. Ez egy olyan tragédia, amelynek nem lett volna szabad megtörténnie” – nyilatkozta a vezető romániai lapnak Kelemen.

Hozzátette: túl kockázatos volna egyelőre ujjal mutogatni a feltételezett felelősökre. „Sem az elnök, sem az oktatási minisztérium, de még a kormány sem ad véleményt egy munkához és nem felügyeli a munkát, ez a helyi szakemberek felelőssége” – fogalmazott a politikus.

– tette hozzá.

Kelemen Hunor tudatta: beszélt Hargita megye prefektusával, aki közölte, kedden reggel az összes intézmény összeül, hogy megvizsgálják az engedélyeket, „mindent, amit ebben az ügyben látni kell, mert a felelősöknek meg kell fizetniük”.

Klaus Iohannis államelnök Facebook-oldalán fejezte ki részvétét az elhunyt diák szüleinek, és gyógyulást a sérült fiataloknak. „Ez a dráma brutális emlékeztető számunkra arra, hogy az iskolai biztonság továbbra is kritikus prioritás. Biztonságosnak kell lenniük azoknak a tereknek, ahol a gyermekek idejük nagy részét töltik. Kérem, hogy minél hamarabb tárják fel az okokat, amelyek az épület összeomlásához vezettek és büntessék meg a felelősöket” – fogalmazott a román elnök.

(Maszol.ro)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!