Az áldozatok rokonok és szomszédok voltak, akik egy hagyományos gyászszertartásra gyűltek össze. A fegyveres támadók válogatás nélkül gyilkoltak.


Tizenhét ember halt meg egy tömegmészárlásban a dél-afrikai Lusikisiki városában – írja a BBC.

A mintegy négyezer fős település két tanyáján tartott gyászszertartásra gyülekezőkre lőttek rá fegyveresek. A helyi hatóságok szerint

A helyi sajtó szerint az áldozatok rokonok és szomszédok voltak, akik egy hagyományos gyászszertartásra gyűltek össze, hogy egy évvel korábban meggyilkolt nőtől és lányától búcsúzzanak. Péntek este, miközben a szertartásra készülődtek, a fegyveresek tüzet nyitottak rájuk.

Khwalo Matandabuzo, egy nemi erőszak ellen küzdő aktivista megerősítette a hírt a Dispatch Live hírügynökségnek. „Ez megsemmisített minket, sokkos állapotba kerültünk” – mondta. A helyi polgármester, Nonkosi Pepping, szintén megrendülten nyilatkozott:

Pepping hozzátette, hogy korábban csökkent a gyilkosságok és a nemi erőszak bűncselekmények száma a térségben, így a mészárlás különösen sokkolta a helyieket. A hatóságok hajtóvadászatot indítottak az elkövetők ellen, és arra kérték a lakosságot, hogy minden információt, ami segíthet a nyomozásban, osszanak meg velük.

Az ellenzéki ATM (African Transformation Movement) közleményben reagált: szerintük a nők és kiszolgáltatott csoportok elleni támadás a társadalmi rossz közérzet mély gyökereire utal, ami ellen azonnal és határozottan fel kell lépni.

„Arra buzdítjuk Lusikisiki közösségeit, hogy szolidárisan álljanak ki e brutalitás ellen azáltal, hogy a hatóságok rendelkezésére bocsátanak minden olyan információt, ami a bűnözők elfogásához vezethet” – közölték.

„Arra kérjük a közösség tagjait, hogy ne védjék meg ezeket az elkövetőket, és érezzék magukat feljogosítva olyan hiteles információk megosztására, amelyek akár életfogytiglani börtönbüntetést is eredményezhetnek, a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. Nem élhetünk félelemben, ennek véget kell érnie.”

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!