Mint arról mi is beszámoltunk, Nagy-Britannia felkészült a koronavírus elleni oltás tömeges beadására. Európában elsőként jutottak hozzá az amerikai-német vakcinához. A Pfizer és a BioNTech által gyártott oltóanyagot első körben 20 millió embernek tudják majd beadni. Először a veszélyeztetett csoportok kapnak belőle - az egészségügyi dolgozók és az idősek.

Megérkeztek az első koronavírus elleni oltóanyagok a kijelölt brit kórházakba.

A szigetország történelmének legnagyobb oltási programját kedden kezdik. Elsőként a 80 év felettieknek, az egészségügyi dolgozóknak, az idősotthonok alkalmazottainak és lakóinak adják be a szérumot az erre kijelölt 50 intézményben.

Minden beoltott kap egy kis kártyát, amely igazolja, a két oltás dátumait is. A héten 800 ezer adag vakcina érkezik az országba, ami 400 ezer ember oltására lesz elegendő. Még hónapok kellenek, amíg mindenkit beoltanak, ez egy maratoni futás lesz - mondta a szakember.

hirdetés

Az oltási protokollt nagyon pontosan kellett megtervezni, mivel az Pfizer/Biontec cég által kifejlesztett oltóanyag csak öt napot bír ki hagyományos fagyasztókban. A gyárból -70 fokon szállítják őket, ezért speciális bánásmódot igényelnek.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója



hirdetés