A hvg.hu egyik informátora szerint a jelenlegi forgalom kezelhető lenne, de előfordul, hogy munkaerőhiány miatt nem tudnak minden légiforgalmi szektort használni.


Megint a katonaságot vetné be a kormány. A pedagógusok és a járművezető-oktatók után most a hiányzó légirányítókat pótolná velük a kormány.

A hvg.hu birtokába jutott minisztériumi tervezet szerint a tartalékos, önkéntes katonákat vonnák be a légiforgalmat irányító Hungarocontrolnál.

A lapnak nyilatkozó forrás elmondta, hogy júliusban Magyarország felett akár napi 4 ezer járat is áthaladhat. Ez nem lenne gond a légi irányítóknak, hiszen 8 légiforgalmi szektor is van, melyekben egyszerre 12-16 gép lehet, óránként pedig 40-60 haladhat át rajtuk. De most a a HungaroControl a légiirányító-hiány miatt csak 6 szektort tud nyitva tartani, és ezeket sem tudja folyamatosan üzemeltetni.

A helyzet egyik megoldására kidolgozott rendelettervezet leírja, hogy milyen feltételekkel lehet valaki önkéntes tartalékos katonaként légiforgalmi irányító. Többek között betöltött 18. életév, érettségi, legalább középfokú angol nyelvvizsga, angol nyelvű rádió-távbeszélői vizsga, polgári légiforgalmi irányítói vagy polgári gyakornok légiforgalmi irányítói szakszolgálati engedély kellene hozzá. Ezt követően az önkéntes tartalékos gyakornok légiforgalmi irányító jogosult lenne „oktató felügyelete mellett repülőtéri irányító, bevezető irányító vagy körzeti irányító feladat ellátására”.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!