Mindhárom esetben úgy ítélte meg az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy a magyar állam megsértette a kínzás vagy embertelen, megalázó bánásmód és büntetés tilalmát. Emellett a menedékkérők fogvatartását is jogellenesnek minősítették.


Tegnap három olyan ítélet is született a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), ahol a panaszosok menedékkérők voltak a 2020-ban megszűntetett tranzitzónákban történt jogsértések miatt - számolt be róla a Helsinki Bizottság.

Egyikük a Szíriából érkezett kurd fiatalember, O.Q., aki nyolc és fél hónapot húzott le a tompai tranzitzónában, miután a Helsinki Bizottságnak sikerült meggyőzni a hazai bíróságot, hogy 2019 tavaszán szabadítsák ki a fiút, mivel testileg és lelkileg is teljesen összeomlott.

A strasbourgi bíróság az ügyben kimondta, hogy a fiatallal szemben a magyar állam megsértette a kínzás vagy embertelen, megalázó bánásmód és büntetés tilalmát. Emellett jogellenesen tartották fogva, jogorvoslat lehetősége nélkül, ezért 4500 euró elégtételt kell fizetni neki.

Ítélet született egy öttagú afgán család ügyében is, akik 2018. február 20-án léphettek be a röszkei tranzitzónába. A 100 napos rabság különösen megviselte az egyik, súlyos pszichés betegséggel küszködő szülőt és a három gyermek közül a 8 éves gyermeket. A bíróság szerint a menedékkérő gyerekekkel szemben a magyar állam megsértette a kínzás vagy embertelen, megalázó bánásmód és büntetés tilalmát, illetve a család összes tagját jogellenesen tartották fogva, jogorvoslat lehetősége nélkül. Összesen 11 000 euró elégtételt kell fizetni nekik.

A harmadik ügyben egy iraki anya és kisfia perelte a magyar államot. P. S., az anya és 4 éves kisfia, A. M. 2017-ben négy hónapon át raboskodott a tompai tranzitzónában. Az asszony erőszakos férje elől menekült el Irakból, ráadásul a gyereke is betegséggel küszködött. Ennek ellenére nem kaptak értékelhető orvosi segítséget a tranzitzónában, és ki sem szállították őket. Az EJEB kimondta, hogy velük szemben a magyar állam megsértette a kínzás vagy embertelen, megalázó bánásmód és büntetés tilalmát. Emellett jogellenesen, jogorvoslati lehetőség nélkül tartották őket fogva, így összesen 6000 euró elégtételt kell fizetni nekik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!