Az ALS betegségben szenvedő alkotmányjogász szerint ötlete segíthetne visszaállítani a kegyelemzési jogkörben megrendült bizalmat is.


„Az én kezdeményezésem, mellyel Novák Katalinhoz fordultam, a következő volt. Azt javasoltam, hogy az (ex)köztársasági elnöki asszony nyilvánosan vállalja, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve” – írta csütörtöki facebookos posztjában a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász. Karsai Dániel hozzátette, hogy kezdeményezésével a következő köztársasági elnököt is meg fogja keresni.

A bejegyzésből kiderül, hogy pontosan mire gondol Karsai:

„Magyarul, az öngyilkosságban való közreműködés büntetőjogi következménye alól való mentesülést szerettem volna ezen a speciális úton elérni. Szigorúan olyan betegek és segítőik számára, akik elviselhetetlen mértékű és megoldhatatlan szenvedésnek vannak kitéve. Hogy az elnöki kegyelmet még véletlenül se lehessen visszaélésszerűen alkalmazni, azt is javasoltam, hogy a köztársasági elnököt az ilyen kegyelmezési ügyekben egy bizottság segítse. A bizottság tagjai lennének orvosok, pszichiáter, büntetőjogi szakértő. A lista folytatható és finomítható. Ez a bizottság állást foglalna a köztársasági elnök számára, hogy valóban indokolt volt az öngyilkosságban való közreműködés az érintett személy szenvedésének megszüntetésére és arra az érintett akaratával egyezően került sor.”

A posztot azzal zárja, hogy szerinte „a köztársasági elnöki kegyelem ilyen típusú gyakorlása morálisan teljesen indokolt”, éppen ezért „kiváló lehetőség lenne a kegyelmezési jogkörben megrendült bizalom helyreállítására is”.

Karsai Dániel még tavaly augusztusban jelentette be, hogy gyógyíthatatlan ALS betegségben szenved. Az alkotmányjogász azóta küzd az eutanázia magyarországi engedélyezéséért.

A teljes posztot itt lehet elolvasni:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!